Elkris väntar – om inte beslut tas om en vecka

Beslutet om slutförvaret av kärnavfall har dragit ut på tiden. Nu vill flera aktörer att beslut ska tas inom en vecka, annars riskeras kärnreaktorer att stängas från 2024. "Det vore olyckligt att riskera svensk elförsörjning, det kan inte vara bra för någon."

Björn Linde, vd Forsmarks Kraftgrupp AB, vill se ett snabbt beslut om slutförvaret i Forsmark och mellanlagret i Oskarshamn.

Björn Linde, vd Forsmarks Kraftgrupp AB, vill se ett snabbt beslut om slutförvaret i Forsmark och mellanlagret i Oskarshamn.

Foto: Forsmarks Kraftgrupp

Östhammar2021-08-23 17:00

En elkris kan vänta i Sverige – om inte regeringen fattar beslut om slutförvarssystemet före 31 augusti. Det skriver företrädare för Vattenfall, Uniper och Fortum på DN Debatt.

Forsmarks vd Björn Linde håller med om att det är brådskande.

– Det är olyckligt att vi hamnat i en situation med tidsnöd. Som jag ser det har det här varit färdigt för beslut och det har legat på regeringens bord länge, säger han.

I dagsläget skickas använt kärnbränsle till anläggningen Clab i Oskarshamn för mellanlagring. Vattenfall gick i maj ut och varnade för att mellanlagret riskerar att bli fullt 2023, och därför kan reaktorerna behöva stängas.

– För varje kärnkraftsreaktor finns möjlighet att lagra använt bränsle på plats, till en viss kapacitet, men till slut kommer man landa i en situation där vi inte har möjlighet att lagra mer och då kan jag inte köra vidare utan då får den stå stilla, i onödan.

För att minska risken för detta vill regeringen bryta ut beslutet om mellanlager från den sammanhållna ansökan om slutförvarssystemet och det planerade slutförvaret i Östhammar, och i juni skickade regeringen ut en remiss om att dela upp besluten. Men flera remissinstanser har kritiserat förslaget, bland annat Östhammars kommun samt Energimyndigheten och Vattenfall. Björn Linde ser regeringens plan som kortsiktig.

– Att dela upp slutförvarsansökan räddar inte elproduktionen, utan riskerar den. Man tar alltså en risk genom att bryta upp en sammanhållen ansökan. Vi måste ta ansvar och hantera hela kedjan, det vill branschen och det finns underlag för ett sådant beslut.

Att dela upp ansökan kan innebära en fördröjning i beslutsprocessen då regeringsbeslutet efterföljs av flera steg i andra instanser där bedömningen kan bli att det inte går att avgränsa som regeringen föreslagit.

Elanvändningen i Sverige ökar och fossilfri el är en förutsättning för den klimatomställning som önskas, skriver debattörerna på DN Debatt. Nu uppmanar de regeringen att skyndsamt fatta beslut om hela slutförvarssystemet.

– Det är dags att ta beslut, det är en domstolsprocess med villkor som ska ställas upp även efter att regeringen har gett sin tillåtelse så därför tar det tid. Så det bör man göra så fort man bara kan, säger Björn Linde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!