Elevomdömen lagras i databas

Det blir allt vanligare att landets skolor inför databassystem där lärarna lagrar information om eleverna. Östhammar är en av alla kommuner som har satsat på en projekt- och omdömesdatabas.

Hans Oscarsson, rektor på Öregrunds skola, it-pedagogen Kjell Holmén och läraren Monica Boström Thelin ser fördelar med systemet.

Hans Oscarsson, rektor på Öregrunds skola, it-pedagogen Kjell Holmén och läraren Monica Boström Thelin ser fördelar med systemet.

Foto: Sanna Casson

Östhammar2007-02-19 00:01
Det var i samband med att Skolverkets krav på kvalitetssäkring hårdnade som Östhammars kommun beslutade att köpa in ett nytt databassystem. Skolorna skulle helt enkelt bli bättre på att följa upp elevernas resultat. Nu har projekt och omdömesdatabasen, PODB, införts i alla Östhammars grundskolor och Hans Oscarsson, rektor på Öregrunds skola, är nöjd med resultatet:
- Genom det här systemet kan lärarna få en klarare bild av elevernas kunskaper. Det blir mer överblickbart, säger han.

PODB är en omdömesdatabas där lärarna dokumenterar elevernas kunskaper i de olika ämnena. Det kan handla om allt från hur eleverna hanterar att redovisa muntligt i grupp i svenskundervisningen till hur de tolkar diagram i matte. Förutom ämnesbedömningarna ska också lärarna dokumentera mer allmänna drag hos eleverna, som om de ger uttryck för sina åsikter på lektionerna eller om de har bra koncentrationsförmåga.
-Vi får detaljerade kriterier som vi ska fylla i för varje elev. Det är ett bra system som säger mycket mer om eleverna än vad betygen gör, säger Monica Boström Thelin, lärare på Öregrunds skola.

Men hon påpekar att det också finns nackdelar med det nya systemet:
- Många lärare tycker att det här är jättejobbigt. Det är oerhört tidskrävande för oss. Eftersom vi inte har fått någon extra tid för det här blir det att vi måste arbeta med det på helgerna.
Monica Boström Thelin önskar också att lärarna hade fått fler utbildningstimmar i PODB, eftersom programmet är relativt avancerat, särskilt för den som är mindre datavan.

I nuläget är det bara lärarna i Östhammars kommun som kan logga in i databasen, men i framtiden ska även föräldrarna kunna ta sig in i systemet och få information om hur deras barn sköter sig i skolan. Frågan är då om det inte finns en risk att vem som helst kan ta sig in på nätet och ta del av känsliga uppgifter om en elev. It-pedagogen Kjell Holmén tror dock inte att den risken är överhängande:
- Nej, det här systemet är säkerhetsskyddat och krypterat. Sedan måste varje lärare ha ett lösenord för att ta sig in i databasen, men det är klart att det är viktigt att koderna inte kommer i orätta händer, säger han.

Tidigare skötte lärarna utvecklingssamtalet på sitt eget sätt och bedömde eleverna efter sina egna kriterier, men med PODB-systemet är bedömningskriterierna likadana för alla lärare.
- Det gör att vi kan ta fram ny typ av statistik över elevernas resultat och att vi får en bättre uppfattning om var resurserna ska riktas. Dessutom blir det mer likvärdigt och rättvisare om lärarna utgår från gemensamma kriterier vid bedömningen, säger Hans Oscarsson.
I de allra flesta kommuner i landet håller man på att införa PODB eller andra, liknande databassystem i skolorna. I Uppsala län har skolorna i Enköpings kommun och Katedralskolan i Uppsala implementerat PODB-systemet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om