Antalet sökande till det privata gymnasiet i Forsmark från Östhammars kommun har legat runt tio i flera år. Men under 2009 var det bara två elever från hela kommunen som sökte sig till skolan. En anledning kan vara att elever från Östhammars kommun som sökt sig till skolan inte haft rätt till det inackorderingsbidrag som ger dem en plats på skolans elevboende.
Enligt Per Lannerhed, rektor på Forsmarks skola, är elevboendet en viktig social del av skolans verksamhet och en del undervisning sker dessutom på boendet under kvällstid. Därför yrkade han under förra året till Östhammars kommuns barn- och utbildningsnämnd om att även elever från Östhammars kommun ska få inackorderingstillägget. Förslaget föll i god jord hos barn- och utbildningsnämnden som föreslog för kommunfullmäktige att ändra reglerna, vilket de gjorde i februari i år. Men vad man kanske inte hade räknat med är hur många elever från Östhammars kommun som skulle söka sig till Forsmarks skola med de nya reglerna. Enligt Christer Fernqvist, rektor på Bruksgymnasiet, har hälften av ettorna på natur- och teknikprogrammen sökt till Forsmarks skola. Förra året var det ingen sökande från natur- och teknikprogrammen.
Lennart Owenius (m) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden berättar att man inte hade ansökningssiffrorna i åtanke när beslutet togs.
- Vårt enda mål var att ge alla elever friheten att själva välja sin utbildning och att få en så bra utbildning som möjligt. I det här fallet så visste vi att det fanns elever som valt att inte söka till Forsmarks skola eftersom de inte skulle få bo med de andra eleverna, säger han.
Men det stora elevbortfallet på Bruksgymnasiet kan tvinga skolan till att skära ner på antalet tjänster. Enligt Christer Fernqvist kommer det främst att handla om pensionsavgångar under nästa år. - Det handlar om ungefär 95 000 kronor per elev och år och det handlar om fjorton eller femton elever som kan lämna skolan, säger han. Lennart Owenius ser det inte som ett problem att Bruksgymnasiet kan få göra nedskärningar. Enligt honom är det viktigaste att kommunen inte sätter käppar i hjulen för någon annan skola. - De hade antagligen ändå fått göra nedskärningar på Bruksgymnasiet eftersom årskullarna blir mindre. Och jag tycker inte att det finns något självändamål i att kommunen har ett eget gymnasium. Det viktiga är att eleverna får den utbildning de vill ha, säger Lennart Owenius.
Elevflykt från Bruksgymnasiet
Hälften av ettorna på Bruksgymnasiets natur- och teknikprogram vill gå nästa skolår på Forsmarks skola i stället. Nya regler som även ger sökande från kommunen rätt till inackorderingstillägg kan ligga bakom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!