I år var första gången barn- och utbildningsförvaltningen arrangerade en så kallad samhällsvecka. Eleverna har gjort studiebesök i Forsmark och fått information om både FKA, SKB och Forsmarks skola. Dessutom har de haft en heldag i Gimo med besök på Bruksgymnasiet, Wilhelm Haglunds gymnasium och Sandvik Coromant.
Och inte minst har de fått veta mer om ungdomsrådet och vilka möjligheter som finns för unga att påverka. I ett mötesrum på Östhammars kommunhus på fredagen fick de även tala med några politiker och tjänstemän.
De Österbyelever som UNT träffade verkade rätt nöjda med veckans innehåll. Sofia Westergren Bromark gillade att de fått veta en del om vårdyrket och skulle gärna få ännu mer information redan i årskurs åtta om arbetsmarknaden.
– Jag är ganska osäker på vad jag vill gå på gymnasiet.
Eleverna lämnade också synpunkter och tankar till lokalpolitikerna. Några killar önskade en renodlad innebandyhall.
– Jag gav förslag att det skulle vara mer aktiviteter på loven, fotbollsturneringar och konserter i olika genrer. Jag gillar hårdrock, sa Colin Brunn som under veckan fått upp intresset för att bli datatekniker.
Elsa Jansson och Jonna Strandberg Fagerlund tyckte att samhällsveckan varit rolig och intressant. Mycket var nytt och tidigare okänt för dem, bland annat vilka jobb som finns inom kommunen och vad som krävs för att få en anställning.
– Man har fått inspiration och fått veta mer om hur kommunen är, och vad de gör.
Både Elsa Jansson och Jonna Strandberg Fagerlund gav politikerna förslag på en rad förbättringar: skolmat som är mer anpassad till vad barn och unga gillar, bättre gatubelysning för ökad trygghet och välutbildade lärare som kan förklara saker med olika metoder.
Vad fick ni för svar av politikerna?
– De har sagt att vi hade bra förslag och att de skulle ta dem vidare, sa Jonna Strandberg Fagerlund.
Joakim Svensson är skolutvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen. Han tycker att det rent organisatoriskt fungerat jättebra med samhällsveckan och hoppas på en fortsättning nästa år.
– Det har varit ganska mycket duvning i vilka påverkansmöjligheter det finns för unga. Vi hade valt ut Österbyskolans åttor nu eftersom de bara är en klass, det blir en hanterbar grupp. Sedan är det meningen vi ska utvärdera och eventuellt köra i stor skala nästa år med samtliga åttor i kommunen.