Måltidsenkäten som genomfördes förra hösten besvarades av cirka 700 elever och 100 anställda vid skolorna i Östhammars kommun. Resultatet är en dyster läsning. När eleverna ska ge ett helhetsbetyg på skolmaten väljer 65 procent alternativet mindre eller inte alls bra.
Av eleverna svarar 52 procent att maten sällan smakar gott och 8 procent svarar att den aldrig gör det. Av alla elever är det bara knappt hälften som säger att de äter i skolmatsalen varje vardag.
Var femte elev svarar att de alltid lämnar mat kvar på tallriken och den absolut vanligaste anledningen till det är att maten inte var så god som de trodde. Nära var fjärde elev uppger också att de sällan eller aldrig har tillräckligt med tid för att äta lunch.
Tittar man på fritextsvaren riktas mycket kritik mot den vegetariska kosten: "Ha alltid ett vanligt alternativ med kött eller något som inte är vegetariskt, vill inte bli påtvingad vegetariskt" och "mer kött för fan" är några exempel.
Många efterfrågar "enklare mat" som inte är "ihopblandad" och så vill många ha mat som riktas till barn och inte vuxna. "Sluta med avancerat och konstigt som gör att det inte passar barn" skriver en person och flera efterfrågar mer husmanskost. "Det är många som inte gillar att testa nya saker som ser konstigt ut och har ett konstigt namn" skriver en elev.
Allt är dock inte nattsvart. En klar majoritet av eleverna känner sig trygga i matsalen, de flesta upplever de som jobbar i skolmatsalen som snälla och trevliga och de tycker ljudnivån är okej.
Men det är alltså inte bara eleverna som fått tycka till. Tittar man på de anställda i skolorna är de lite mer nöjda än eleverna, men bara marginellt. Drygt 61 procent av personalen som svarat ger skolmaten betyget mindre bra eller inte alls bra. Hälften av de svarande tycker maten sällan eller aldrig ser god ut och drygt fyra av tio tycker maten sällan eller aldrig smakar gott.
"Om det inte sker en dramatisk förbättring skulle elever och vuxna få mer vunnet av att äta medhavd matlåda. Maten är brutalt dålig" skriver en anställd.
En stor del av de anställda tycker att skolrestaurangen är för stressig och efterlyser bland annat bullerdämpande åtgärder, mer varierad mat, andra typer av grönsaker, fler tillbehör, mindre mängd halvfabrikat och ökat elevinflytande.