Elever kräver ägg från fria höns
Österbyskolan använder ägg från burhöns i matlagningen. Det har elevrådet på skolan uppmärksammat och riktar nu kritik mot kommunen.
- Svenska hönsburar har blivit bättre, men de är ändå inte bra. Hönorna kan inte sträcka ut vingarna och efter ett år går de till slakt, eftersom de då har värpt så många ägg. De är ju varelser också och kan känna och lida, säger Agnes Gunnarson.
Från kommunens sida kan man dock varken bekräfta eller dementera om Österbyskolan köper ägg från burhöns. Klart är att ägg från frigående höns i dagsläget kostar dubbelt så mycket som ägg från burhöns, det vill säga 2 kronor per ägg. För ett ekologiskt producerade ägg får man lägga till ytterligare 20 öre.
Ingrid Hedman, som ansvarar för inköpen av livsmedel vid Östhammars kommun, säger att inköpen av livsmedel styrs av den budget som finns för livsmedelsinköp.
- Husmor ska i möjligaste mån hålla sig till budgeten, säger hon.
Elevrådet har förståelse för det, men anser ändå att kommunen bör tänka om.
Vad ska kommunen spara på i stället om man går över till ägg från frigående hönor eller ekologisk produktion?
- Det är svårt att svara på, eftersom vi inte vet vilka utgifter kommunen har, men vi tycker att kommunen ska prioritera om inköpen av ägg.
Reglerna för äggproduktion i Sverige skärptes förra året. Burhöns sitter numera i så kallade modifierade burar, eller trivselburar som de kallas i branschen, och hönorna har tillgång till sittpinne, sandbad och ett rede i burarna. I så kallade flervåningssystem får max nio hönor samsas om en kvadratmeter yta och vid envåningssystem får antalet hönor vara högst sju per kvadratmeter. Även om hönorna är frigående hålls de instängda och ser i princip aldrig dagsljus.
Källa: Livsmedelsverket
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!