Elever känner till riskerna
Sigrid Engström, Anna Hellgren och Caroline Lundqvist, elever vid Olandsskolan är väl medvetna om riskerna med chat och sms. De försöker att alltid tänka på hur de uttrycker sig.
Sigrid Engström, Anna Hellgren och Caroline Lundqvist tittar på det läromedel som Ulf Engström, rektor vid Olandsskolan, tagit fram om problemen med internet och mobiltelefoni.
Foto: Eva Nevelius
- Men jag brukar kolla en extra gång att det inte kan tolkas på något annat sätt innan jag skickar i väg ett sms. Jag är lite rädd för att det ska bli fel, säger Anna Hellgren och Sigrid Engström påpekar att risken för missförstånd är stor. Vad som var menat som ett skämt kan uppfattas helt annorlunda.
- Man kan inte höra tonfallet när man läser något som är skrivet. Det är nog lättare att säga saker på internet än om personen sitter framför en.
Själva har de inte råkat illa ut men de säger att det händer att kompisar blivit ledsna för sådant som sagts på chatten. De har också hört talas om pojkvänner som gjort slut via sms.
- Det är fegt, säger de med eftertryck.
Bilder kan missbrukas
När de har varit ute på internet har de också sett "konstiga saker", till exempel anonyma hot. Men alla tre har föräldrar som berättat om riskerna.
- De är väldigt noga med att jag inte ska lämna ut telefonnummer och så. En del föräldrar är väldigt tjatiga men egentligen är det bra, säger Anna Hellgren.
De har också läst artiklar i tidningarna om de som råkat illa ut efter att ha lagt ut detaljerade uppgifter om sig själva på nätet.
- Och på chatsidorna är det många som skriver varningar, berättar Caroline Lundqvist.
Att lägga ut bilder på nätet är något de undviker helt.
- Det är lite läskigt. Om man lägger ut en bild så kan den missbrukas. Med datorer går det att fixa vad som helst, säger Caroline.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!