Elever fick lära om förintelsen
Tobias Rawet är en av cirka 800 judar som finns i landet som överlevde förintelsen. En projektgrupp på Bruksgymnasiet i Gimo har Auschwitz som tema hela det här läsåret.
Tobias Rawet, som överlevde fångläger i Polen och koncentrationsläger i Tyskland, berättade för elverna på Bruksgymnasiet om sina upplevelser.
Foto: Christer Bergström
Hon är en av sju elever på Bruksgymnasiet som valde Auschwitz som tema för projektarbetet. De övriga är Pontus Hedberg, Linnea Malmström, Tina Luther, Stina Ivarsson, Caroline Bohlin och Paula Ahola. De går tredje och sista året på gymnasiet.
Tobias Rawet hade tur, säger han själv. Han föddes 1936 i staden Lódz i Polen och skulle fylla fyra när tyska armén invaderade staden 1939. Ett par månader senare transporterades alla judar i staden till det första stora gettot i Lódz som nazisterna inrättade för Polens judiska befolkning. I gettot började han jobba med sin mamma i skogen.
Så småningom, i oktober 1944, flyttades han till koncentrationslägret Ravensbrück i Tyskland. Det var som ett fängelse med instängda människor.
När den ryska armén marscherade in och befriade dem i maj 1945 var Tobias Rawet nio år.
- Jag förlorade min barndom. Det var en fruktansvärd tid. Jag stämplades som jude och politisk fånge, säger Tobias Rawet, som berättade om tungt arbete och undermåliga förhållanden Men han överlevde förintelsen, hamnade aldrig i Auschwitz och flyttade senare i livet till Sverige.
- I projektarbetet har vi lärt oss något som jag tar med mig i livet. Vi måste förhindra att något liknande händer igen och motarbeta rasism, säger Tina Luther.
- Och vi kan förmedla det vi sett, lärt oss och upplevt till andra, säger Sara Borgström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!