Elevcoacher ersätter elevassistenter
Högstadieskolorna i Östhammars kommun anställer elevcoacher som ska hjälpa och stödja elever samtidigt som man krymper tjänster för elevassistenter med lång anställningstid. Det ifrågasätts av elevassistenten Ulla Hägglund vid Olandsskolan.
- Det är inget konstigt med det, säger Ulla Hägglund som dock har blivit irriterad över att Olandsskolan nu vill anställa en så kallad elevcoach på 80 till 100 procent.
På kommunens hemsida står i annonsen att elevcoachen ska hjälpa till med akuta händelser och behov på skolan i årskurs 6 till 9 samt arbeta som länk mellan elevhälsa, lärare, rektor och elever. Dessutom ingår att medla i konflikter, vara en förebild och ett stöd för eleverna.
- Naturligtvis är det bra om det kommer in ännu en vuxen i skolans värld, men jag och mina kolleger gör redan det där jobbet. Då känns det lite kymigt att vi fått en neddragning på våra tjänster.
I annonsen efterfrågas också relevant utbildning, företrädesvis med socialpedagogisk inriktning. Det saknar elevassistenterna.
- Så har man nog gjort för att vi inte ska kunna bråka så mycket, säger Ulla Hägglund.
Olandsskolans rektor Terhi Bohlin anser dock att det handlar om olika arbetsuppgifter.
- Elevassistenterna hos oss är resurspersoner som ingår i arbetslagen och jobbar i klassrummen med elever som har inlärningsproblematik. De är guld värda. Men elevcoachen ska inte vara med i undervisningen, utan vara helt frikopplad och jobba coachande och stödjande.
Terhi Bohlin tar som exempel att det kan uppstå bråk eller finnas skoltrötta elever som sitter någonstans på skolgården eller i en korridor i stället för att vara i klassrummet.
- Det handlar om att vara med där en situation uppstår, att leta efter någon eller sitta ned och ha ett samtal spontant.
Har ni mycket problem med skolk?
- Nej, vi har haft mycket större problem tidigare. Nu har vi inte det. Men samtidigt är skolan utbyggd och det händer saker ändå där vi har behov av ett par extra ögon.
Tjänsten som elevcoach är begränsad till 17 juni. Vad som händer i höst är oklart, trots att kommunstyrelsen beviljat barn- och utbildningsnämnden pengar för ändamålet hela året.
- Jag kan inte uttala mig om hur det blir till hösten, säger Terhi Bohlin.
Skulle skolan inte få tag på en lämplig person med socialpedagogisk inriktning kan tjänsten gå till någon annan med erfarenhet av liknande arbete. Ulla Hägglund tänker ändå inte söka tjänsten.
- Det står ju att det kan bli 80 procent, så då får jag ju ingen heltid i alla fall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!