Eldsjälar kämpar för ortens bästa

Gimo har ett rikt föreningsliv. Flera eldsjälar kämpar för ortens bästa. Här finns entreprenörer som driver butiker trots att konkurrensen från Uppsala är hård. Men utan Sandvik Coromant tror många att samhället inte hade haft så många invånare som 2 700.

Reportage om Gimo.
Per "Gugge" Gustavsson, Björn Mattsson och Nonno Andersson *** Local Caption *** Lunchdags. Per Gustavsson, Björn Matsson och Nonno Andersson tycker om lugnet i Gimo.Foto: Sven-Olof Ahlgren

Reportage om Gimo. Per "Gugge" Gustavsson, Björn Mattsson och Nonno Andersson *** Local Caption *** Lunchdags. Per Gustavsson, Björn Matsson och Nonno Andersson tycker om lugnet i Gimo.Foto: Sven-Olof Ahlgren

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Östhammar2012-04-13 13:01

Det är förmiddag när UNT besöker Gimo. Några Gimobor går över torget. De flesta är på väg för att handla. Människor vi möter framhåller idrottsrörelsen, idrottsanläggningarna och närheten till naturen. Men ingen förnekar att det är Sandvik Coromant som håller liv i orten.

På torget möter vi Elsa och Per Eriksson som har bott i Gimo sedan 1969. De flyttade från Finland till Sverige för att arbeta. Båda två fick anställning på Sandvik Coromant och stannade där tills de gick i pension. På frågan om vad de tycker om Gimo blir svaret kort och kärnfullt.
– Lugnt, det är för lugnt. För oss spelar det inte så stor roll, men för yngre människor är det nog inte lika roligt.

Elsa och Per Eriksson pekar på att servicen försämrats genom åren. Bankerna har stängt sina kontor och posten finns heller inte kvar.
– Generellt åker många till Uppsala för att handla, men det händer att folk hittar saker här som inte finns i Uppsala, säger Elsa Eriksson.

I gallerian sitter kaféägaren Dilek Tosun och pratar med Annelie Eriksson. Dilek Tosun öppnade kaféet för några dagar sedan. Tidigare drev hon restaurang. Alla butiksägare i gallerian är kvinnor. Annelie Eriksson har drivit sin skobutik i sju år. Hon tycker att det går rätt bra.
– Det handlar om att försöka få in folk, säger hon.
Hon betonar att Gimo är en bra plats att bo på för en barnfamilj. Det är lugnt och det finns många fritidsaktiviteter för barn.

I gallerian finns också Ulf Waltersson, som är en av Gimos största eldsjälar. Hans mobiltelefon ringer ständigt. Han är ordförande i Gimo utvecklingsgrupp, som vill bygga en ny paviljong på torget. Nyligen beslutade kommunstyrelsen att man ska stå för hälften av byggkostnaden. Paviljongen ska invigas under torgfesten sista helgen i augusti.
– Det är väldigt viktigt att vi får bygga den nu. Den ska bli en samlingspunkt för människor. Folk ska kunna köpa en kopp kaffe och umgås med andra människor.

En fråga som utvecklingsgruppen arbetar hårt med är en flytt av busstationen. Förr låg den i centrum, i dag ligger den på andra sidan järnvägen. Utvecklingsgruppen vill att den ska flyttas ut till väg 288. Här finns serviceställen som håller öppet på kvällstid, påpekar Ulf Waltersson och framhåller idrottsrörelsens betydelse för Gimo och berättar att 850 av ortens 2 700 invånare är medlem i någon av ortens fem idrottsföreningar.

Gimo IF är paraplyorganisation. Ulf Waltersson är dess ordförande.
– Vi har en bra idrottskultur. Naturligtvis har vi otroligt bra förutsättningar med tanke på våra anläggningar.
Inför fotbolls-EM 1992 hade herrlandslaget träningsläger i Gimo. Det var i stort sett samma lag som vann brons i fotbolls-VM 1994.

På en lunchrestaurang sitter Per Gustavsson och svetsarna Björn Mattsson och Nonno Andersson. Per Gustavsson har arbetat som diskjockey sedan 1986 och arbetar för det mesta i Stockholmsområdet, men har ändå valt att bo kvar i Gimo.
– Jag har alltid bott här, det är skönt att åka hit när jag har jobbat klart, säger han.

Fakta Gimo
  • l Kännetecknande för Gimo är Knutmasso som hålls på tjugondag Knut varje år. Det är en midvinterkanerval där deltagarna klär sig i masker som de själva gjort. På orten finns även ett Knutmassomuseum.
  • l 2 700 personer bor i Gimo. 700 av ortens invånare, arbetar på Sandvik Coromant, som har totalt 1 700 anställda.
  • l Det gamla järnbruket i Gimo grundades 1615 och drevs fram till 1917. Mellan 1640 och 1756 ägdes bruket av familjen de Geer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om