Efter brand – boende larmar om giftigt dricksvatten

Skummande vatten och lukt av kemikalier. Fastighetsägare strax utanför Stenskär är oroliga att deras dricksvatten är förgiftat. Men Östhammars kommun har efter två år fortfarande inget tydligt svar.

Vid ett tillfälle steg grundvattennivån i brunnen över det normala vilket ledde till att det giftiga vattnet rann ner i dagvattenbrunnen.

Vid ett tillfälle steg grundvattennivån i brunnen över det normala vilket ledde till att det giftiga vattnet rann ner i dagvattenbrunnen.

Foto: Antonios Antoniadis

Östhammar2020-11-05 18:30

I januari 2016 började en fastighet nära Öregrund att brinna. Vid släckningsarbetet användes ett medel som innehöll ett farligt kemikaliskt ämne. Tre år efter branden började vattnet från fastighetens brunn att skumma och lukta kemikalier. Brunnen betjänar tre fastigheter. 

De boende har anmält ärendet till Östhammars kommun, men inte fått svar.

– Vattnet har varit illaluktande och odrickbart under en längre tid. Nu vill vi att kommunen gör sina skyldigheter och utreder miljöskadan, för att se vilka kemikalienivåer som finns i vattnet och marken. För dem som bor där har det orsakat stora problem, säger Sverre Svahnström, advokat i Öregrund.

Ämnet som det rör sig om kallas PFOS. Det användes ofta förr i brandskum, men kan orsaka allvarlig skada för miljön och vara cancerogent för människor. Vattenprover från fastigheterna har tidigare visat det funnits förhöjda halter av PFOS. De boende är nu oroliga att miljögiftet finns kvar i marken och spridit sig ut på den intillliggande betesmarken.

– Hjulspåren efter en traktor hade skapat en vall i ett dike, där ytligt grundvatten från brunnsanläggningen normalt flödade ut. Det gjorde att grundvattennivån i brunnen steg, och att det giftiga grundvattnet flödade ner i den borrade färskdagvattenbrunnen. Troligtvis har giftigt grundvatten under flera år flödat ut i diket på den intilliggande betesmarken, berättar Johan Wahlström som bor på en av fastigheterna.

Det odrickbara vattnet har även orsakat ekonomiska problem för fastighetsägarna. En av fastigheterna står nämligen tom.

– Den förre hyresgästen kastade in handduken när vattnet inte gick att dricka. Det blir svårt att hitta en ny hyresgäst innan vattenfrågan är löst, säger Sverre Svahnström.

De boende är upprörda på att Östhammars kommun inte löst ärendet. När UNT kontaktar kommunen finns det fortfarande inga klara besked.

– Vi håller på att provta vattnet just nu. Därefter får vi se vilka åtgärder vi tar till. Förhoppningsvis har vi fått svar inom ett par veckor, säger Eric Renman, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Östhammars kommun.

De boende anmälde miljöskadan i januari 2019. Hur kommer det sig att svaret fortfarande dröjer?

– Det borde ha hanterats snabbare, men det hänger på arbetsbörda och andra prioriteringar. Ärendet kan ha fallit mellan stolarna, säger Eric Renman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!