Effekthöjning fördröjs

Vibrationer i högtrycksventilerna på Forsmark 2 och en revision som tagit mer än dubbelt så lång tid som planerat. Problemen har avlöst varandra för Forsmarks Kraftgrupp. Nu skjuts förberedelserna för effekthöjningen på Forsmark 1 framåt ett år.

Högtrycksventilerna övervakas med videokamera och vibrationssensorer.

Högtrycksventilerna övervakas med videokamera och vibrationssensorer.

Foto: Christer Bergström/arkiv

Östhammar2010-02-25 08:00
Revisionen av reaktor 2 vid kärnkraftverket i Forsmark startades i mitten av september förra året. Då var målet att höja säkerheten, byta ut föråldrad utrustning och förbereda för den effekthöjning som planerats under en längre tid. Arbetet skulle ta 46 dagar. Men revisionen drog ut på tiden och kunde avslutas först i slutet av december efter 106 dagars arbete.

Kommunikationschefen Claes-Inge Andersson berättar att man underskattat hur omfattande arbetet med revision faktiskt var.
- Det finns tre huvudorsaker som ledde till förseningarna. Dels så hann vi inte genomföra alla förberedelser vi hade planerat innan revisionen. Dels så upptäckte vi vid monteringsarbetet att vi behövde montera bort mer utrustning än tänkt och till sist så hade vi problem med den tekniska dokumentationen av arbetet, som vi inte var nöjda med, säger Claes-Inge Andersson
Efter att revisionen avslutats togs reaktorn i januari i drift igen. Men när man under en veckas tid körde reaktorn på den fulla effekt som uppnås med effekthöjningen upptäcktes en oroande vibration i de högtrycksventiler som reglerar flödet av ånga till turbinerna. Vibrationerna var så kraftiga att det fanns fara för skador på ventilerna och kringliggande utrustning.
- Delar av ventilernas innanmäte har bytts ut för att klara effekthöjningen. Men det har också lett till att ångan inte passerar genom ventilerna som den ska. Det skapas virvlar i ångan som i sin tur skapar vibrationer, säger Claes-Inge Andersson.

Problemen på Forsmark 2 har inneburit att reaktorn stått stilla eller körts med kraftigt reducerad effekt under de senaste sex månaderna. På Forsmarks Kraftgrupp är man mycket självkritiska och hoppas att man kan lära sig av de misstag som begåtts. Men enligt Claes-Inge Andersson finns en del av förklaringen i att kärnkraftsindustrin, även utanför Sverige, inte genomfört något liknande projekt sedan 80-talet.
- Vi vill lära oss och ta tillvara på allt det vi lärt oss av revisionen på Forsmark 2. Därför har vi bestämt att vi inte sätter i gång med förberedelserna inför effekthöjningen på Forsmark 1 förrän 2011 då vi haft tid att gå igenom allt, säger Claes-Inge Andersson.
FAKTA
Låg effekt i svenska kärnkraftverk har lett till höga elpriser
  • Problem på de svenska kärnkraftverken under vintern har lett till ovanligt höga elpriser på den så kallade spotmarknaden.
  • Två reaktorer vid Ringhals står för tillfället stilla och reaktorer på Forsmark och Oskarshamn har gått med reducerad effekt under längre perioder.
  • Näringsminister Maud Olofsson ska under nästa vecka träffa representanter för de svenska kärnkraftverken för att ta reda på varför den utlovade kapaciteten inte funnits under vintern och när den kommer att vara tillgänglig.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!