Dubbelarbete på förskolor ska undvikas

Personalen på Alma förskola i Alunda är bland de första i Östhammars kommun att utbildas i Lean-metoden. För dem innebär det nya arbetssättet att de ska hitta luckor i förskolans aktiviteter för att undvika dubbelarbete.

Östhammar2012-03-06 11:17

Som UNT berättade i höstas ska Östhammars kommun för en kostnad av fem miljoner införa Lean-metoden inom samtliga kommunala verksamheter. Fem verksamheter håller just nu på att lära sig metoden som är hämtad i från bilindustrin, däribland arbetslaget på förskolan Alma i Alunda.
– Vi har fått diskutera en dag på förskolan, hur den ser ut med allt som händer. Från mottagandet av barnen på morgonen till hemgången, säger förskolläraren Karin Bergström som är positiv till det nya arbetssättet.

Syftet är att hitta delar i arbetet som kan förenklas för att undvika dubbelarbete. Frukostrutinerna är ett exempel som personalen på Alma själva har förbättrat sedan tidigare.
– Innan åt vi frukost på två avdelningar och vi i personalen som åt fick även ta emot barn och de som åt fick ingen matro. Nu har vi gjort om så att vi har en öppningsavdelning och en frukostavdelning, säger förskoleläraren Ulla Levén.

Men ännu saknas det riktlinjer för hur det nya arbetssättet ska utvärderas inom förskolan. Metodens ursprung ur löpande-band-industri är inte anpassad för verksamheter som arbetar med individer. 
– Det som vi kan mäta är antalet avbrott som vi i personalen upplever. Som lärare kan jag bli störd när jag är inne i en lek med barnen och jag kan säga att jag blivit avbruten 10 gånger på en dag. Men hur Lean-metoden genomförs i barngrupperna kan inte jag mäta. Vi är den första förskolan i kommunen som deltar, så det blir vårt arbetssätt och vårt förhållningssätt som utvecklas genom projektet, säger Karin Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!