Drygt jobb röja i stormskogen

Just nu pågår röjningsarbetet ­efter de tre stormar som ­drabbade Norduppland tidigare i vinter.Skadorna uppskattas till ungefär 200 000 kubikmeter vindfälld skog.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Östhammar2007-02-18 00:01
- Tack vare att det tidigare i vinter var lite snö och lagom med kyla har det ändå gått ganska bra, säger Dan Holmgren, skogsvårdskonsulent.
Årets vinter har varit en av de värsta för Nordupplands skogs­ägare. Tre stormar i november och januari resulterade i stora mängder vindfallen skog i Nordupplands kustområde.
- Det har varit milt väder och blött i skogen. Då ramlar träden mycket lättare, förklarar Dan Holmgren.

Vinterns oväder har inneburit ovanligt mycket aktivitet i skogarna. Novemberstormen drabbade främst Älvkarleby och Skärplinge medan Hållnäs och trakterna kring Lövstabruk var mest utsatta i januari.
Hur stora kostnader stormarna inneburit för skogsägarna är svårt att svara på, enligt Dan Holmgren.
- Det beror på vilken typ av skog som har fallit. Var det gammal skog i en hyggeskant är det ­inte så farligt. Men var det yngre eller medelålders skog så är det mer dyrbart, säger han.
- Det är tur att det inte var samma områden som drabbades, för då hade det blivit väldigt tufft för skogsägarna.

Det var nämligen vad som hände i södra Sverige, som fortfarande led av sviterna efter stormen Gudrun när vinterns stormar inträffade. Skogsvårdslagen tillåter bara att fem kubikmeter per hektar får ligga
kvar, annars ökar risken för att den fruktade granbarkborren ger sig på skogen, vilket kan få svåra konsekvenser.

Dan Holmgren tror att arbetet med den vindfällda skogen i Norduppland kommer att pågå i minst en månad till. Han är inte orolig såvida inte något oväntat inträffar.
- Stormar har ju alltid inträffat. Men som det påstås nu med konsekvenserna av klimatförändringarna så riskerar det att bli värre, konstaterar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om