Drönare flög över Forsmarks kärnkraftverk

En drönare av större modell flög under fredagskvällen över Forsmark. Polisen bekräftar nu också att en en drönare observerats vid kärnkraftverket i Oskarshamn. Utredningen sker samordnat. Försvarsmakten är informerad.

Vakter ska upptäckt en drönare över kärnkraftverket i Forsmark under fredaskvällen. Samtidigt ska poliosenha fått uppgifter om föremål även vid övriga svenska kärnkraftverk.

Vakter ska upptäckt en drönare över kärnkraftverket i Forsmark under fredaskvällen. Samtidigt ska poliosenha fått uppgifter om föremål även vid övriga svenska kärnkraftverk.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2022-01-15 07:35

Det var vid 20-tiden på fredagskvällen som en ordningsvakt på Forsmarks kärnkraftverk kontaktade polisen. Vakten hade sett en drönare som flugit inom skyddsområdet. 

– Den ska ha varit av större modell och stått emot vinden bra. Det blåste mycket. Vi åkte ut med patruller, helikopter och även egen drönare, säger Petra Blomqvist, polisens presstalesperson vid Region Mitt. 

 På plats kunde även polisen se drönaren som rörde sig runt kärnkraftverket. 

Efter en tid ska den ha försvunnit bort mot Gräsö. 

 – Vi försökte lokalisera den under en tid, men vi lyckades inte hitta på den igen, säger Petra Blomqvist. 

Polisen ska ha arbetat vidare på området men inte kunnat hitta några indikationer på att drönaren släppt ned något eller ha landat inne på området.

Samtidigt inkom uppgifter till polisen om drönare även vid andra svenska kärnkraftverk, berättar Petra Blomqvist. 

– Det här är förstås mycket allvarligt. Men jag har inga fler detaljer om de uppgifterna, säger hon.

Polisen har upprättat en anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen samt olovlig avbildning av skyddsobjekt. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Händelsen ses som exceptionell just nu.

– Det här är såklart en allvarlig incident som vi tar på högsta allvar, säger Petra Blomqvist.

Polisen i Region Syd bekräftar nu för UNT att det finns en anmälan även där efter att en drönare setts flyga i närheten av kärnkraftverket i Oskarshamn under fredagskvällen.

– Det är oklart om den flög över området, men den sågs i all i fall närheten, säger Filip Annas, presstalesperson.

Inom polisen sker nu en nationell samordning av utredningarna. 

– Vi vill titta på om det kan finnas ett samband mellan incidenterna. Det är inget vi vet men vi ska undersöka det, säger Petra Blomqvist på Region Mitt.

Uppfattar ni det här som någon form av hot?

– Jag vill inte spekulera och gå ut och säga om det här handlar om något hot. Vi får avvakta utredningen, säger Petra Blomqvist.

Försvarsmakten är informerad om händelserna. Det bekräftar Marie Tisäter, kommunikatör vid Försvarsmakten, för UNT.

– Vi har informerats om aktiviteter och är väl medvetna om det här. Mer kan jag inte säga, utan får hänvisa till polisen, säger hon.

Forsmarks kärnkraftverk säger att man ser allvarligt på händelsen. 

 – Det är ju därför vi kontaktar polisen när vi upptäcker något sådant här, så att de kan göra sitt arbete. Men vi har inte vad jag vet vidtagit några andra åtgärder nu, säger Maja Ahlund, kommunikatör i beredskap. 

Hon känner inte till polisens uppgift om misstänkta föremål även vid andra kärnkraftverk.

– Det är inget jag har information om. 

Enligt henne händer det "då och då" att det flygs med drönare över kärnkraftsområdet.

– Jag skulle inte säga att det är ofta, men det händer. Drönare är så vanligt i dag. Det kan vara arbetare här eller närboende som flyger med drönare och inte vet reglerna, att det är flygförbud här, säger Maja Ahlund.

Enligt information från polisens hemsida strax före klockan 14 så samordnas incidenterna genom polisens nationella avdelning, Noa, men utredningarna om respektive händelse leds regionalt. Polisen samverkar kontinuerligt med berörda myndigheter och aktörer.

Polisen meddelade då också att man inte kan bekräfta att drönare observerats vid Ringhals. Polis larmades både dit och till det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck under fredagskvällen efter iakttagelser. Vid Ringhals handlade det om vaktpersonal som tyckte sig notera en drönare runt kärnkraftverket och vände sig till polisen.

Så funkar flygförbudet

Flygförbudet över Forsmarksområdet gäller alla typer av luftfarkoster och sträcker sig i höjdled upp till 2000 fot – ca 600 meter – och horisontellt en radie på en nautisk mil, 1 852 meter, räknat från en mittpunkt. Det råder även fotoförbud eftersom kärnkraftverket är skyddsobjekt. 

Forsmarks skyddsvakter rapporterar observationer till polisen som avgör vilka insatser som är relevanta. 

Forsmarks kärnkraftverk är Sveriges största elproducent och har cirka 1 200 anställda.

Källa: Forsmark

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!