Driftsstopp av Forsmark 2 längre än väntat

I samband med det åsknedslag som ledde till att Forsmark 2 stoppades i mitten av juni fanns risk för att bränslet skulle kunna ha påverkats. För att kunna inspektera bränslet tas nu några bränsleelement ut ur reaktorn. Samtidigt sker det normala bränslebytet som var planerat att genomföras vid revisionsavställningen i augusti.

Östhammar2008-06-27 18:00
Det innebär att den planerade återstarten för Forsmark 2 - sedan bränslebytet gjorts - har satts till den 7 juli. Därmed blir driftstoppet av Forsmark 2 längre än vad man från början hade räknat med.

Analysen av en eventuell påverkan på bränslet vid Forsmark 2 efter en nätstörning på grund av ett åsknedslag den 13 juni håller nu på att slutföras. För att avsluta analysarbetet tar Forsmark att upp ett antal bränsleelement för att kunna inspektera dessa. Det finns inga indikationer på någon påverkan.

Bränslebytet var egentligen tänkt att genomföras i slutet av augusti i samband med Forsmarks 2:s ordinarie revisionsavställning.
- Vi fick en nätstörning av åsknedslaget, en kortslutning på 400 kilovoltelnätet, som gjorde att de så kallade huvudcirkulationspumparna stannade. Pumparna har en viktig funktion och gör att vattnet cirkulerar i reaktorn, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef Forsmarks Kraftgrupp och fortsätter:
- Nu tittar vi närmare på störningen och hur den såg ut. För närvarande pågår ett analysarbete av händelsen. För att kunna slutföra analysarbetet krävs att delar av bränslet inspekteras. Det innebär att vissa bränsleelement plockas ut ur reaktorn.

I Forsmark 1 och Forsmark 2 finns 676 bränsleelement, i Forsmark 3 omkring 700. Det som nu händer är att ett mindre antal bränsleelement som var för sig är cirka 3,5 meter höga och som kan ha påverkats av störningen, plockas ut ur reaktorn.
- Det är mycket arbete kring ett bränslebyte, bland annat måste stora reaktortanklock lyftas av. Det handlar om omkring 20 ton bränsle, urandioxid, som byts ut vid ett normalt bränslebyte, säger Claes-Inge Andersson.

Varje år byts en femtedel av bränslet ut i reaktorn. Bränslebytet tar cirka en vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om