Dricksvattnet i Alunda tjänligt igen

På lördagen var Alundaborna lättade över att de nu kan sluta koka dricksvattnet för den här gången. Samtidigt har många ledsnat på de återkommande problemen med ortens vatten och kräver att kommunen tar krafttag för att komma fram till en lösning.

Åsa Elm, arbetar på förskola, och dottern Elvira:- De borde utöka och leta efter fler vattentäkter. Sedan tycker jag det är konstigt att vi inte får någon information direkt till förskolan om när det är problem med vattnet.

Åsa Elm, arbetar på förskola, och dottern Elvira:- De borde utöka och leta efter fler vattentäkter. Sedan tycker jag det är konstigt att vi inte får någon information direkt till förskolan om när det är problem med vattnet.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2008-08-23 22:02
Det var på onsdagseftermiddagen som Östhammars kommun gick ut med en rekommendation att det kommunala dricksvattnet i Alunda skulle kokas innan det kunde drickas. Sent på fredagskvällen kom resultatet av nya analyser som visade att bakterierna är borta för den här gången.

Men det här är långt ifrån första gången som det är problem med vattnet i Alunda. I november 2006 klassades vattnet i både Film och Alunda som otjänligt och det rapporterades att ett tiotal personer blivit magsjuka. Befolkningen tvingades även då koka vattnet. 2007 hade man problem med salt i vattnet och tidigare i år kunde UNT berätta att två bostadsrättsföreningar i trakten hävdade att värmeslingor i varmvattenberedarna förstörts av vattnets aggressiva egenskaper.
- Det är bedrövligt. Vatten ska man kunna ta hur som helst ur kranen. Det är frustrerande att det aldrig blir någon riktig ordning på det här, säger Susanne Östlin som är vårdbiträde på Olandsgården.

I slutet av veckan tvingades hon koka vattnet till de äldre på boendet, och sedan fortsatte kokandet till familjen hemmavid.
- Man märker hur ofta man använder vatten när man måste koka det. Det blir mycket jobb. Det tar fruktansvärt lång tid innan vattnet svalnar efteråt, så det blir bökigt.

Yngve Jordeby som är ordförande i den lokala utvecklingsgruppen misstänker att en bidragande orsak till problemet är organisationsförändringar vid tekniska kontoret.
- Jag tror att man måste se över sin organisation. Det här inträffade inte när vi hade lokala personer som hade hand om vattentäkten. Det blev en påtaglig förändring när de slutade.

För några månader sedan kallade utvecklingsgruppen till stormöte om vattenproblemen. I första hand handlade det om bristen på vatten sommartid. Den nytillträdde tekniska chefen lovade då att hon skulle ta tag i problemen och Yngve Jordeby säger att han litar på att hon kommer att göra det.
- Vi vill att bygden ska utvecklas och då är vattnet viktigt. Det här måste kunna lösas.

Den tekniske chefen Annila Bexelius hävdar dock att organisationen inte har någonting med saken att göra.
- Vi har personal i Alunda även om de åker runt lite. Va-verket har inte dragit ner på sin driftspersonal och de gör verkligen vad de kan. Problemet är att det är känsliga vattentäkter som ligger i sådana lägen att de påverkas lätt av ytavrinningen.

Arbetet pågår nu för att få till ytterligare en vattentäkt i Alunda, något som Annila Bexelius tror skulle kunna innebära en avsevärd förbättring.
- Det blir större säkerhet om man kan variera mellan vattentäkterna. Alundaborna har varit väldigt drabbade och det beklagar jag verkligen. Jag hoppas att det inte ska hända igen men jag kan inte garantera det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!