Vattenkvaliteten i Östhammar och Granfjärden har varit en lång och utdragen historia som engagerat många. Trots det ser det inte bättre ut idag än för 20 år sedan. Diana Janse är ordförande för Föreningen för friskare vatten i Östhammar- och Granfjärden sedan augusti 2019.
– Vi har funnits sedan 90-talet men föreningen har inte varit så aktiv senaste åren. I fjol samlades vi några stycken och bestämde oss för en nystart, säger hon.
Föreningen vill dels att kommunen ska ta fram ett omfattande provtagningsprogram av fjärdarna, men även ett underlag som rör Östhammars reningsverk.
– Det är som att treva i mörkret. Vi får inte komma på studiebesök och vi får inga uppgifter om breddning av orenat avloppsvatten. Jag tror att det finns ett enormt engagemang för dessa frågor, men även en stor frustration och uppgivenhet.
I hennes trädgård ackompanjeras sörplande av svart kaffe med fågelkvitter. Bredvid sig har Diana Janse två av vad hon kallar för föreningens egna experter, Ulf Ehlin och Ulf Larsson. Båda har arbetat med vattenmiljö på olika sätt.
– Jag är marinekolog. Kort kan man säga att jag jobbat mycket med övergödning längs kusten och hur man ska anpassa reningen specifikt till olika kustområdens förutsättningar. Numera pensionär, men lite aktiv fortfarande, säger Ulf Larsson.
Ulf Ehlin är hydrolog och oceanograf. I tjugo år har han bott i Östhammar. Tillsammans utgör Ulf, Ulf och Diana tre av föreningens 75 medlemmar.
– Trettio år av mitt liv arbetade jag på SMHI. Där ansvarade jag för undersökningar i ett antal förorenade kustområden. Jag har även arbetat som generalsekreterare för Helsingforskommissionen och varit chef för Stockholm International Water Institute, säger Ulf Ehlin.
Den 24 september 2015 invigdes den tekniska delen av Karö våtmark på Söderön. Tanken var att våtmarken skulle minska kväveutsläppen i fjärden, men efter fem år har den ännu inte byggts klart.
– Våtmarken kostade kommunen många miljoner kronor, men man har inte byggt klart den än. Den levererar inte vad den skulle kunna göra, säger Ulf Larsson.
– Det är ett häpnadsväckande ointresse för en fråga som är jätteviktig för många. Att bo vid kusten är vackert, det är därför man väljer att bosätta sig här. Vi har tyvärr vant oss vid en standard som är helt oacceptabel. Vi vill inte ha det såhär, och vi ska se till att det händer något, säger Diana Janse.