Diskusssion om Forsmarks säkerhet efter incidenterna
Har kärnkraften blivit säkrare efter incidenten i Forsmark förra året? På torsdagen svarade Forsmarks vice vd Göran Persson på den frågan vid en träff som anordnats av Svensk Energi.
Foto: Rolf Hamilton
Svaret ska ses mot bakgrund av en diskussion om brister i säkerhetskulturen, något som Forsmark kritiserats för efter incidenten 25 juli 2006. Åren dessförinnan hade kärnkraftverket satt produktionsrekord efter produktionsrekord. Självförtroendet inom organisationen var på topp.
Enligt Kerstin Dahlgren Persson vid atomsäkerhetsorganet IAEA, som studerat händelser inom bland annat kärnkraftsindustrin, var detta ett återkommande symtom vid de företag som råkade ut för olyckor eller incidenter.
- Man trodde sig om att tillhöra de bästa. Man hade hög tillgänglighet och fokuserade mycket på tekniska frågor, inte mänskliga faktorer.
Bristerna var likartade trots att det handlade om olika typer av tekniska fel inom olika verksamheter.
- Det hade pågått en längre tid. Det hade utvecklats en kultur som bidrog till förloppet och det här var inte helt okänt inom organisationen.
När man trodde att man hade marginalerna på sin sida började man slarva. Hur det kan yttra sig redogjorde Anne Edland chef för enheten människa, teknik och organisation vid Statens kärnkraftinspektion (SKI) för.
- Det kan vara att man inte analyserar händelser tillräckligt djupt och har problem med ordning och reda. Vi kartlägger "småstrulet". Om man uppmärksammar det kan man förhindra framtida problem.
Att förbättra säkerhetskulturen behöver inte heller vara så svårt som man skulle kunna tro förutsatt att ledningen går före.
- Människor lägger märke till vad ledningen mäter. Vad inspekterar de på plats, hur reagerar de vid en kris och hur fördelas resurserna? Vem får uppmärksamhet och belöning och för vad? Sedan bör man också ha en ödmjuk inställning. Man måste tro att det kan hända här och det kan hända oss, sade Kerstin Dahlgren Persson.
Även Göran Persson, vice vd vid Forsmark gjorde en egen analys av vad som gått snett.
- Jag tror att vi försökte göra för mycket på för kort tid. Vi började ta genvägar. Vi påbörjade ett projekt och innan vi hade hunnit avsluta det och fixa till dokumentationen hade vi påbörjat nästa.
En anledning till detta var enligt honom ökad press på organisationen som en följd bland annat av elmarknadens avreglering, hårdare krav från myndigheterna och kommande effekthöjningar. I dag menar han att man ändrat fokus och arbetar mer strukturerat.
- Det som gäller nu är säker vardagsdrift, att göra rätt här och nu - och inga nya blamager.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!