"Det kokar på akuten"

Patienter som hör till andra vårdcentraler än den i Östhammar får inte längre komma till Östhammars akutmottagning dagtid. De hänvisas i stället till sina respektive vårdcentralers drop in-mottagningar.

Akutmottagningen i Östhammar.

Akutmottagningen i Östhammar.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2015-03-11 09:00

UNT har flera gånger den senaste tiden skrivit om turbulensen vid akutmottagningen i Östhammar. Om att sex av de femton anställda sagt upp sig, om kritik mot verksamhetsledningen och om oro för att den kompetens som finns på akuten i dag kommer att försvinna.

– Det kokar på akutmottagningen. Vi känner sådan ilska, irritation och frustration över att ledningen bara kör över oss hela tiden, så det kommer inte att stanna vid de sex som redan sagt upp sig, säger sjuksköterskan Ingrid Hyddmark och fortsätter:

– Jag sitter just nu och skriver mitt cv för att söka en annan tjänst. Det här är fruktansvärt.

Upprinnelsen till den situation som råder är bland annat en översyn som gjorts av vårdnivåer inom primärvården. Målet har varit att vårdcentralerna i Alunda, Gimo, Österbybruk och Östhammar ska ta en större del av akutfallen dagtid och att akuten i Östhammar ska jobba närmare vårdcentralen, en förändring som nu alltså har påbörjats.

Camilla Sundén är kommunikatör vid Primärvården, Uppsala läns landsting. Hon jämför utvecklingen i Östhammars kommun med det arbetssätt som redan råder i exempelvis Enköping:

– Där finns det en jourläkarmottagning öppen på vårdcentralen på kvällar, nätter och helger, medan patienterna på vardagarna hänvisas till vårdcentralens drop in-mottagning. Det är åt det hållet vi strävar även i Östhammar.

Bland personalen på akutmottagningen ses den här verksamhetsförändringen som ett dåligt utnyttjande av deras kompetens och de är också oroliga över att patienterna kommer att drabbas.

– I slutet av förra veckan fick vi ett mejl från verksamhetschefen med direktiv om att vi på akuten inte längre får ta emot patienter från andra delar av kommunen på dagtid. Det känns som om akutmottagningen håller på att falla samman, säger Ingrid Hyddmark.

Vårdförbundet har tidigare efterlyst en psykosocial skyddsrond på Östhammars akutmottagning, med anledning av att personalen där mår dåligt och flera dessutom har sagt upp sig. Den har dragit ut på tiden, men nu har ordförande Monica Hedström Carlsson i alla fall fått löfte om att en sådan kommer att ske inom kort.

– Kommunikationen verkar ha varit det som brustit mest. Jag hoppas verkligen att det ordnar till sig nu, säger hon.

Det betvivlar dock Ingrid Hyddmark att det kommer att göra. På tisdagskvällen samlades akutmottagningens personal till ett krismöte och i dag, onsdag, väntar en arbetsplatsträff för samtliga anställda vid akutmottagningen och vårdcentralen i Östhammar.

Sex av femton har sagt upp sig

På akutmottagningen i Östhammar består personalstyrkan vid full bemanning av femton anställda. Sex av dem har sagt upp sig, bland annat akutläkaren och sektionschefen, och enligt Ingrid Hyddmark har ingen av dessa ännu ersatts.

Någon minskning av personalstyrkan är inte planerad, den förändrade organisationen till trots, och enligt landstingets HR-konsult Elisabeth Gripemo saknas det i dagsläget en sjuksköterska på akuten. Läkartjänsten ska täckas upp av så kallade hyrläkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!