I början av maj utfärdades bevattningsförbud för orterna Bälinge, Lövstalöt, Vattholma och Skyttorp i Uppsala kommun. Förbudet ligger kvar och lär inte upphävas förrän 30 september.
– Sedan får man förstås följa utvecklingen och undersöka om förbudet behöver ligga kvar. Men som läget är idag tror jag inte att det blir någon ändring, säger Bertil Lustig, avdelningschef på Uppsala Vatten.
I kommunens andra orter är det däremot tillåtet att vattna rabatterna och att fylla poolen. Även orter som tidigare haft problem med grundvattennivåerna, exempelvis Vattholma, ser ut att klara sig ganska bra i år. Bertil Lustig manar visserligen till sparsam användning av vatten men ser inte något behov av att införa ytterligare restriktioner just nu.
– Det där får man ta ställning till vartefter, men jag ser inte nu att det skulle vara något problem. Vi ligger på normala nivåer på övriga orter. Det är torrt nu men det är också en period då vi normalt inte får någon påfyllning av grundvattnet. Om det regnade nu skulle det ändå gå till växtligheten, säger han.
Varken i Sigtuna kommun, Tierps kommun eller Knivsta kommun ser ansvariga någon anledning att införa ett bevattningsförbud i nuläget. Men kanske allra bäst i Uppsala län är läget i Heby. Där ligger årets nivåer långt över 1996 års bottenfacit – och inte ens då tvingades man införa några restriktioner för vattenanvändningen.
– Vi ligger gott över de nivåerna, så det finns ingen betydande risk att ett bevattningsförbud kommer att införas i år, säger Emma Matschoss-Falck, VA-ingenjör på Heby kommun.
På andra sidan skalan befinner sig Östhammar. Det är en av 14 kommuner i hela landet som har bevattningsförbud dygnet runt i hela kommunen. Tobias Kudermann är chef för teknik och utveckling på Gästrike vatten, som ger rekommendationer om bevattningsförbud i Östhammars kommun. Han pekar på de små grundvattensmagasinen som det huvudsakliga problemet för kommunen.
– Det tar ett tag innan den här supervärmen påverkar grundvattennivåerna, men vi måste agera nu för att inte få problem senare. Det görs dels genom att vi sätter upp restrikioner samtidigt som befolkningen gärna får hjälpa till. Det kan man till exempel göra genom att undvika dricksvatten när man ska vattna och att använda vattentunnor, säger han.
Det finns ingen prognos för när förbudet i Östhammar kan vara hävt.