Det här ändras när konsumentrådgivningen försvinner

De boende i Östhammars kommun har inte längre tillgång till kommunal konsumentrådgivning. Som konsument kan vägen till att få hjälp nu bli mer komplicerad.

Malin Thonäng, konsumentrådgivare för Konsument Uppsala, förklarar vad det innebär för invånarna att konsumentrådgivningen lagts ner.

Malin Thonäng, konsumentrådgivare för Konsument Uppsala, förklarar vad det innebär för invånarna att konsumentrådgivningen lagts ner.

Foto: Press/Petra Älvstrand

Östhammar2021-01-11 17:00

Som UNT tidigare rapporterat om har konsumentrådgivningen i Östhammars kommun lagts ner. Från och med 2021 får kommunens invånare i stället vända sig till Konsumentverkets tjänst "Hallå konsument" för att få hjälp med konsumentfrågor. Enligt Malin Thonäng, konsumentrådgivare för Konsument Uppsala, kan det göra livet svårare för konsumenterna i kommunen.

– Den största skillnaden är att man inte längre kan träffa en person fysiskt. Konsumenter kommer inte heller få hjälp med avtalsgranskning, läsa villkor eller ta kontakt med det berörda företaget. Det blir helt enkelt sämre förutsättningar för konsumenten, säger hon.

Tidigare kunde invånarna i kommunen också få hjälp med att anmäla ärenden till allmänna reklamationsnämnden. Nu faller i stället det ansvaret på konsumenten själv, och det kan leda till svårigheter.

– För personer som har svårt med det svenska språket eller som inte är vana med det digitala kan det bli en komplicerad situation. Detsamma gäller personer som är i behov av mycket hjälp, de kommer att hamna i ett ännu större underläge mot företagen, förklarar Malin Thonäng.

Vad kan invånarna i Östhammars kommun göra i nuläget?

– Prata med politikerna och förklara hur viktiga de här funktionerna är för de boende. Den nya tjänsten "Hallå konsument" är bara en upplysningstjänst och kan inte täcka alla de behoven som uppstår, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!