För andra missbruk, av alkohol eller andra droger, ligger ansvaret hos kommunen. Kommunen och landstinget ska också enligt gällande lag samarbeta om insatser för personer – barn eller vuxna – som missbrukar alkohol och andra beroendeframkallande medel, men det gäller inte för spelmissbruk.
Spelberoende betraktas som en psykiatrisk diagnos och landstinget har ansvar för att behandla psykiatriska sjukdomstillstånd. Men Ingrid Sahlin, ställföreträdande verksamhetschef för psykiatrin på Akademiska sjukhuset, där Barn- och ungdomspsykiatrin ingår, säger att det inte ingår i BUP:s uppdrag att ta emot spelberoende barn.
– Det bottnar i att spelmissbruk inte är bedömt som något som ska ha vård inom specialistpsykiatrin, det gäller både barn och vuxna, säger hon.
– Alla som har behov av omsorg eller vård kommer ju i kläm om frågan om ansvar bollas mellan olika organisationer. Men så länge inte vi får ett uppdrag att ta hand om ett visst behov av vård, kan vi inte göra det. Vi har resurser för det vi har ansvar för.
Om ett barn mår psykiskt dåligt, oavsett anledning, är det inte rimligt att BUP då är en instans man kan vända sig till?
– Det beror på nivån på hur psykiskt dåligt man mår. Det kan låta hårt, men det är den krassa verkligheten, säger Ingrid Sahlin.
Socialdepartementet har i en promemoria kommit med förslag på lagändringar, så att spelmissbruk ska omfattas av samma lagstiftning som gäller för övriga missbruk.
Östhammars kommun, där familjen med den spelmissbrukande 14-årige sonen bor, har redan verksamhet och rutiner för vuxna spelmissbrukare, trots att det inte heller formellt är kommunens ansvar. När det kommer till barn och unga saknas detta.
Jonas Karlberg, verksamhetschef för Barn- och ungdomssektionen inom Östhammars kommun, påpekar att det beror på lagstiftningen. Som han ser det ligger ansvaret, åtminstone tills lagen ändras, på hälso- och sjukvården.
Så det här faller mellan stolarna?
– Det kommer det inte att göra det, vi kommer att plocka upp det. Men spelberoende hos barn och unga är inte vanligt – ännu – hos oss, så därför har vi inte rutiner för det.
Det är inte heller så enkelt som att en spelmissbrukande ungdom per automatik bör få samma behandling som en vuxen. Därför kan det också ta lite tid att komma fram till rätt insats.
– När det gäller ungdomarna ser vi att ett missbruk kan bero på ett psykiskt mående. Så vi måste reda ut vad vi ska göra – så att vi inte gör fel, säger Jonas Karlberg.