Deras företagsidé är att lura vargen

Kraftiga elaggregat är effektiva för att stoppa rovdjur. Sådana aggregat är förbjudna enligt ett EU-direktiv som trädde i kraft i oktober, men det är först nu inför utesäsongen som kritiken och oron växer.

Dick och Philip Karlsson i familjeföretaget Delka produkter AB.

Dick och Philip Karlsson i familjeföretaget Delka produkter AB.

Foto: Erika Hagegård

Östhammar2010-03-15 06:55
Familjen Karlsson i Sanda utanför Hargshamn säljer stängsel men har även börjat ordna utbildningar i hur man stängslar rätt. Med mindre kraftfulla aggregat krävs kunskap och ordentligt underhåll av stängslen för att hålla rovdjuren borta.

På familjeföretaget Delka produkter AB väntar man på att snön ska smälta bort. Ett berg av trästolpar ligger bakom ladugården och väntar. Takdroppet bådar gott och de har börjat förbereda för att sätta upp gärdesgård på Gräsö. En stor del av uppdragen kommer från länsstyrelsen och Upplandsstiftelsen.
- Vi sätter upp stängsel som en del av olika naturvårdsprojekt där de vill återskapa betesmarker, säger Dick Karlsson.
På gården har de en butik där de säljer allt som har med stängsel att göra, bland annat elaggregat. De kraftigare aggregaten har ett joulevärde på upp till 50 J, nu är högsta tillåtna joulevärde bara en tiondel av det. Innan beslutet trädde i kraft kom många för att köpa på sig flera stycken.
- Det är fortfarande lagligt att använda gamla aggregat men de får inte säljas. Därför ville många hamstra lite så att de hade några extra aggregat om det gamla går sönder, säger sonen Philip Karlsson.

Opinionen runt om i Europa växer mot den så kallade femjoulesregeln och det skrivs om den på bloggar.
- Även Naturvårdsverket har fått upp ögonen för det här nu så vi får väl se om det händer något, säger Dick Karlsson.
Varför fattades det här beslutet?
- Jag vet faktiskt inte. Så vitt jag vet har inga allvarliga olyckor skett på grund av aggregaten. Samtidigt är det egentligen kanske en bättre väg att gå att se till att sköta sina stängsel ordentligt, säger Dick Karlsson.
För att ett stängsel ska fungera korrekt krävs en hel del arbete.
- Man måste vara noga med att röja gräs kring stängslet och sköta hela anläggningen. Dessutom är det viktigt att använda rätt material från början. Jag känner faktiskt inte till några rovdjursangrepp där stängslet varit i bra skick, säger Dick Karlsson.

I stället för kraftfulla elaggregat finns annan teknik som kan hjälpa en att hålla koll på att stängslet hela tiden fungerar som det ska. Bland annat finns ett gsm-larm som skickar ett meddelande till mobilen så fort det är något fel på stängslet.
- Vi har ju vargföryngring på gång i Rialatrakten och även i Västerås så det gäller att ha koll på sina djur, säger Eda-Lis Karlsson.

För att lura vargen har det alltid krävts list och engagemang, nu mer än någonsin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!