- Det är larvligt att tro något sådant. Det finns ju parkeringar i anslutning till torget och det är hälsosamt att röra på sig de futtiga hundra metrarna, hördes en annan röst ur allmänheten.
Samlingssalen i kommunhuset var fullsatt till sista plats av bofasta som hade kommit för att ställa frågor och lyssna till kommunens företrädare om hur man tänker sig det nya Rådhustorget.
Redan i vår kommer de första stegen att genomföras och de övergripande idéerna är:
Stadsarkitekt Ingmar Lönngren tror inte det blir några problem för handeln att överleva och inte heller att det blir några problem för bofasta, turister och tillfälliga besökare att ta sig till torget om det blir bilfritt:
- Stadens små gator är lämpade att promenera på och parkeringarna ligger nära torget, sade han.
Tekniska nämndens ordförande Sune Pettersson (m), går på samma linje:
- Dagens bilparkering på torget flyttas till Parkgatan och Prästgatan som blir enkelriktade med längsgående parkeringar. Enkelriktad trafik får köra över torget i väst-östlig riktning men på de gåendes villkor, så kallad gåfartsgata, berättade han.
Synpunkterna från allmänheten var delade. Köpmännen i stort värnar om p-platser och biltrafik på torget, medan boende är både för och mot.
När det gäller Gröna husets rivning hördes inga högljudda protester.
Det hettade till mest när Sune Pettersson berättade att kommunen måste anställa parkeringsvakter. För med den nya ordningen ska parkeringsskivor gälla och p-vakter anställas.
- P-vakter? När kunder ska in och handla och kanske får en p-bot på 500 kronor - då skrämmer vi bort folk, sade Anna-Lena Lindgren.
Förslaget blir nu föremål för politiska beslut.
BILFRITT TORG. Stadsarkitekt Ingmar Lönngren (th), presenterade idéerna om nya Rådhustorget. I bakgrunden tekniska nämndens ordförande Sune Pettersson (m).
Foto: Christer Bergström
HETA FRÅGOR. Rådhustorget angår Östhammarsborna. På det offentliga mötet om nya Rådhuset fylldes samlingssalen i kommunhuset till sista plats.
Foto: Christer Bergström