Carlgren menar att företagare i dag kan slita ner naturen utan att behöva ta konsekvenserna och på Naturvårdsverket ser man just nu över reglerna för allemansrätten.
– Det vore väldigt sorgligt för hela Sverige om vår natur stängdes, säger Inger Ljung.
Hennes företag Bo & Kajak har just firat femårsjubileum och hon är alltid noggrann med att informera sina gäster om vad som gäller.
– Alla som hyr cykel, kajak eller bokar rum måste skriva på ett kontrakt, där man förbinder sig till att inte elda på berghällar, inte dumpa något i havet, gräva ner latrin och ta med sig sopor tillbaka. Jag tjänar pengar på naturen, men vill inte att min verksamhet ska störa eller förstöra.
Inger Ljung tror att om alla följer de riktlinjer som finns behövs inga restriktioner i allemansrätten. Skulle restriktionsförslaget bli verklighet påverkas hela Inger Ljungs verksamhet, utom stuguthyrningen.
– Fast många utländska turister väljer att komma till Sverige för att de känner till ”the Swedish allemansrätt” och försämras den blir det säkert färre turister.
Elisabeth Eklund är ordförande för Gimo ridklubb och även om hon förstår markägarnas bekymmer med till exempel skadad mark är även hon kritisk till förslaget.
– Vi har en överenskommelse med skogsföretaget Korsnäs och får lov att använda ridvägarna på deras mark, men om de plötsligt sa ifrån skulle det försämra vår utbildningsnivå. Uteritt är en viktig del i utbildningen och det vore synd om vi bara fick hålla oss i ridhus och paddock, säger hon.
Elisabeth Eklund tror att nyckelordet är dialog med markägaren.
– Det finns ju ryttare som inte frågar markägaren om lov innan de ger sig ut på tur, men jag tror att nittio procent av sådana här problem går att lösa om man bara pratar med varandra, säger hon.
Ulf Dietrichson, vd för Hargs bruk, menar att det är viktigt att poängtera att det inte handlar om att begränsa den klassiska allemansrätten för privatpersoner. Han är inne på samma spår som Elisabeth Eklund:
– Som företagare ska man alltid behöva ta kontakt med markägaren och göra upp ett avtal om man vill använda någon annans mark, men det gör ju de allra flesta redan, säger han.
Han tror att ett tydligare regelverk snarare skulle stärka allemansrätten och göra så att konflikter mellan företag och markägare blir färre i framtiden.
– Det är inte rimligt att företag ska kunna utnyttja annans mark, så jag tycker att det ligger helt i tiden att se över reglerna, säger Ulf Dietrichson.