Malin Leppänen är 17 år och går andra året på estetiska programmet med inriktning musik. Nästa år kan programmet bli begränsat till teater, bild och musik, då skolan planerar att göra dansutbildningen osökbar. Malin Leppänen tror att anledningen till de minskade klasserna är ett allt större utbud i Uppsala, i kombination med att färre elever väljer teknikorienterade ämnen.
– Folk läser det de är intresserade av, det som är kul. Jag tror man tänker mindre på vad som kommer att fungera på arbetsmarknaden och mer på vad som är stimulerande. I Östhammar finns det många skolor som erbjuder teknik och de som vill gå yrkesförberedande program kommer att stanna i kommunen, men de som vill läsa på högskolan söker sig till stan, säger hon.
Antalet niondeklassare i Östhammars kommun har minskat och ligger i år på 225 elever, jämfört med förrförra årets 321. Utöver det har antalet ungdomar som söker till Bruksgymnasiet minskat med nio procent från 2011. Rektor Anna Johansson menar att skolor i mindre kommuner är extra sårbara inför de svängande trenderna och ser förändringen som nödvändig.
– Vi måste vara flexibla och anpassa oss efter årskullen och den förfrågan som finns bland eleverna. Vi är stolta över att kunna erbjuda så många inriktningar som vi gör, men samtidigt är det otroligt kostsamt att ha lärare i klasser där det bara går två elever, säger hon.
Bruksgymnasiets teknikprogram är ett av de program som hotas att inte startas upp till nästa läsår och redan nu står programmet utan elever i årskurs två. Viktor Strömmer läser sitt tredje år på teknikutbildningen och ser ett minskat intresse för teknikorienterade ämnen bland kompisarna.
– Jag har alltid gillat teknik och trivs bra, men vissa tycker nog att det är för mycket plugg. Det är jättetråkigt, om fler skulle testa så tror jag att de skulle bli mer intresserade, säger han.
Både Wilhelm Haglund och Forsmarks skola kan komma att konkurrera om Bruksgymnasiets teknikelever om programmet stänger ned inför nästa år.
– Kommunen är liten och i längden är det inte hållbart att kommunen har tre skolor som erbjuder samma utbildning. Om sökbilden förändras måste vi se över utbudet igen, men samtidigt måste man använda de offentliga medlen på ett effektivt sätt, säger rektor Anna Johansson.
Inga lärare kommer att sägas upp till följd av nedstängningen, meddelar Anna Johansson.
De vill bevara sina program
Bruksgymnasiet kan komma att stoppa ansökningarna för fyra program till nästa läsår. Eleverna på skolan är ledsna över utvecklingen och är oroliga för att fler program läggs ned i framtiden.
Malin Leppänen, Johanna Larsson och Frida Åhr går i årskurs två på estetiska programmet på Bruksgymnasiet.
Foto: Ida Persson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!