Den här måndagen kommer att gå till historien

Vad gör du en helt vanlig måndag i maj? Svaret på den frågan kan bli historia. I alla fall om man bor på Söderön och skriver dagbok vart tionde år.

Viveka och Åke Westman läser om grannarnas vardagsliv med stor behållning.

Viveka och Åke Westman läser om grannarnas vardagsliv med stor behållning.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2022-05-16 06:56

Den 16 maj 2022 skriver Söderöborna dagbok, mer organiserat än vanligt och med ett uttalat syfte. Det ska nämligen bli en historisk skildring som ska sparas till eftervärlden.

I år är det tredje gången Söderö Hembygdsförening arrangerar dagboksskrivandet, som sker med tio års mellanrum.

Efter några kilometer på en väg som sett bättre tider uppenbarar sig en röd timmeridyll bakom några lador. Här bor en av dagboksskrivarna, Viveka Westman. Hon är född och uppvuxen i Nolsterby, men bor numera både i sommarhuset och i Stockholm.

undefined
"Jag tar väl en sväng med bilen och ser hur det ser ut i min vardag." Viveka Westman skriver dagbok den 16 maj.

Viveka Westman är dessutom sekreterare i Söderöns hembygdsförening, och en av dem som sedan ska läsa alla alster innan de går i tryck.

– Det finns en del intressant i det som redan gjorts, man kan till exempel se att många äter fil till frukost, säger Viveka och skrattar.

2012 skrev hon själv bland annat: "Steg upp strax efter kl 6. Mulet och + 7 grader. Drack te och tog sen bilen och körde en sväng runt Söderön...Westerbergs kor i Nolsterby höll på att vakna..."

Det började 2002, då 50 boende i sex olika byar satte sig ner i kvällningen och präntade ner hur dagen varit. Sedan upprepades proceduren tio år senare, 2012, då 32 bybor dokumenterade sin vardag. Båda dagböckerna har tryckts upp och hamnat på museum och bibliotek.

undefined
Dagboksskrivningen har hittills resulterat i två små böcker som kan läsas på traktens bibliotek och återfinns i Upplandsmuseets arkiv.

– Hembygdsföreningens tanke var att ett intervall på tio år på sikt skulle kunna skapa ett unikt tidsdokument för framtida generationer som är intresserade av lokal historia, säger Sara Söderström, en av initiativtagarna.

– Vi fick en del uppmärksamhet när vi startade för 20 år sen. ”Ett pionjärarbete i länet som kan få framtida kulturhistoriker att jubla”, sa Håkan Liby, dåvarande chef vid Upplandsmuseet, berättar hon.
 

Flera av medlemmarna i hembygdsföreningen har ägnat tid åt att få med så många bybor som möjligt på båten. Det har skickats mejl, snigelpost och knackats dörr.

undefined
Sex byar på Söderön deltar i historieskildringen.

Viveka i Nolsterby ser fram emot måndagens skrivande.

– Jag gör väl som sist, tar bilen och åker en vända för att se hur det ser ut i min vardag. Sedan sätter jag mig på kvällen och skriver. 

Resultatet av hennes och övriga bybors nedtecknande blir ett dokument som sedan ska förvaras på Upplandsmuseet. För att framtida generationer ska kunna läsa sig till hur en helt vanlig måndag 2022 såg ut för dem som då levde i skärgårdsbyarna Björnäs, Långalma, Mälby, Nolsterby, Tuskö och Yttersby, öster om Östhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!