De ska hjälpa förskolebarn hitta sitt språk

Ögonkontakt, gestikulation, ord, allt är språk. Men hur utvecklar man språket hos förskolebarn? Det ska språkpedagogerna Vilde Bekkevold och Helena Stålberg arbeta med fram till årsskiftet. "Språk är identitet. Det är viktigt för självkänslan, för vem du är", säger Vilde Bekkevold.

 Vilde Bekkevold och Helena Stålberg arbetar med en satsning på språkutveckling i Östhammar.

Vilde Bekkevold och Helena Stålberg arbetar med en satsning på språkutveckling i Östhammar.

Foto: Camilla Lindström

Östhammar2021-09-04 06:00

Östhammars kommun har valt att satsa på språkutveckling i förskolan, med hjälp av språkpedagogerna Vilde Bekkevold och Helena Stålberg. 

– Språk är identitet. Det är viktigt för självkänslan, för vem du är. Det märker man själv om man är utomlands och inte kan språket. Då kan man inte fråga om saker, man förstår inte humorn, allt blir svårt om man inte kan uttrycka sig, säger Vilde. 

undefined
Emil Emriksson och Ebba Gunnarsson på Ekens förskola är några av barnen som Vilde och helena arbetar med.

Både Vilde och Helena är förskolelärare till vardags och har nu arbetat med språkutvecklingen i kommunens förskolor sedan i maj respektive augusti, tillsammans med logopeden Elin Eriksson och specialpedagogen Johanna Sjöberg. 

Helena arbetar på förskolorna i Gimo och Vilde i övriga orters förskolor. I deras arbete ingår att stötta förskolornas pedagoger på plats och utveckla det språkliga arbete som redan görs i dag. Exakt hur arbetet går till varierar utifrån de olika förskolornas förutsättningar. Det kan vara att leka rollspel för att öva på situationer som att gå och handla eller gå till doktorn, eller att vara ute i naturen och prata om allt som finns där. 

– Ett tips är att sätta ord på allt man gör och allt man ser. Då plockar barnen upp lite för varje gång man säger ett ord, säger Vilde. 

undefined
Ett av arbetssätten är språkutvecklande med rollek.

Extra mycket fokus ska läggas barn som inte pratar svenska i hemmet samt barn som har en försenad språkutveckling. 

– Att jobba med barn med flerspråkighet skiljer sig inte så mycket från annan språkutveckling. Det gäller att se till barnets nivå och stötta barnet, säger Helena. 

Satsningen möjliggörs av statliga pengar och ska pågå till årsskiftet. Då hoppas Vilde och Helena ha skapat en kunskapsank som kan användas av förskolans personal även i framtiden. 

undefined
"Det känns jätteroligt att få möjligheten att arbeta med det här", säger Helena Stålberg.

– Vi åker runt mellan olika förskolor och då kan vi också få förslag som vi kan dela med oss av. Vi försöker göra en kunskapsbank och en materialbank som kan gynna alla förskolor, och som kan finnas kvar och utvecklas, säger Helena. 

I kunskapsbanken ska det finnas mer än sätt att lära sig ord. Ögonkontakt, kroppspråk, samspel, allt är delar av språket. 

– Det känns jätteroligt att få möjligheten att arbeta med det här. Det är så positivt, alla vill verkligen, säger Helena. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!