De prisas för sin förstklassiga mjölk

– Det är skönt att det äntligen är i hamn, säger Gräsöbonden Birgitta Söderberg.    Tillsammans har makarna Söderberg kämpat för att hålla hög kvalitet på gårdens mjölk. Nu ska de prisas för 23 felfria år av mjölkproduktion.

Belönad Mjölkgård på Gräsö Birgitta och Dan Söderberg med sina kor

Belönad Mjölkgård på Gräsö Birgitta och Dan Söderberg med sina kor

Foto: Tomas Lundin

Östhammar2012-02-10 11:04

När dörren till ladugården öppnas vänds flera par stora blanka ögon mot dörren. De totalt åtta mjölkkorna som står här inne har tillsammans med sina föregångare under 23 år levererat högkvalitativ mjölk. Vilket innebär att mjölkbonden Birgitta Söderberg ska motta en guldmedalj ur kungens hand om ett par veckor.
– Åh, det är jätteroligt! Det är verkligen en bekräftelse på mitt arbete. Och eftersom jag gillar bucklor och diplom är det verkligen kul, säger Birgitta Söderberg.
På väggen hemma i vardagsrummet ståtar hon redan med både plaketter i tre valörer och diplom för felfri mjölkproduktion. Birgitta och Dan Söderberg tog över gården 1984 efter Dans föräldrar. Sedan 1985 har de med undantag för tre år levererat högkvalitativ mjölk.

Denna vinter är det bara två kor som mjölkar, resterande står i sin som det heter - de ska insemineras under våren.
Med en utrustning som är daterad 1953 mjölkas korna två gånger om dagen, en efter en. Oftast är det Dan Söderberg som har hand om utfodringen och mockning och hustrun som mjölkar.
– Jag sitter vid varje ko från början till slut och jag mjölkar en i taget, säger Birgitta.
Att mjölka en ko kan ta allt i från åtta minuter till en kvart, allt beror på om det är en lättmjölkad ko eller inte. Och i bland har hon med sig lite godsaker till korna som potatis- och morotsskal och äppleskrottar som de får smaska på under tiden.
Ett kosttillskott som hon berättar att korna uppskattar, men mjölkens kvalitet bedöms utifrån noggranna prover på fett-, protein och celltal i mjölken. För att lyckas med det krävs bland annat försiktighet innan medicinerade kor mjölkas på nytt.
– Jag gick in stenhårt för det här på slutet, jag tänkte att det får bara inte gå fel, säger Birgitta Söderberg.
– Ja, sista halvåret vågade jag knappt mjölka, hade det blivit något fel hade man nog inte fått mat på flera dagar, skojar maken.

Som mest har de haft elva kor som de fått genom ”intern rekrytering”. De fyra kor som var med från starten har inseminerats och med åren har den naturliga tillväxten fortsatt. Även om målet är nått kommer de inte att trappa ner på arbetet med de sex korna i ladugården.
– Nu måste vi upprätthålla det här, säger Birgitta Söderberg.
– Men jag tror inte att vi håller på i 23 år till. Vi tar ett år i taget, fyller Dan Söderberg i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!