De laddar för kockelev-SM
En och annan äggula for i golvet och spenatdolmarna höll inte alltid ihop som de skulle. Annars gick det mesta som det var tänkt när Sara Tampere och Niklas Lindberg hade sitt genrep på Bruksgymnasiet i Gimo i torsdags. På lördagen gäller det, då tävlar de i SM för kockelever i Lund.
Majskycklingen är klar, allt är på plats och under täcket av mandelpotatispuré döljer sig en äggula som kommer att rinna ut vackert när man skär i den.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- Det viktigaste är att alla komponenter ska smälta samman till en god rätt. Ingenting ska ta över, förklarar hon tanken bakom kompositionen.
Niklas Lindberg är inne på samma spår.
- Det gäller att få med alla smaker i munnen; sött, surt, beskt, salt...
Rätten har de satt ihop efter en given matvarukorg och de har fått hjälp med idéerna av Niklas Lindbergs kolleger på Paus bar & kök i Uppsala. För trots att han fortfarande går i gymnasiet har Niklas redan fast jobb.
Det här är andra året i rad som årskurs tre på Bruksgymnasiet kvalificerat sig till tävlingen. På lördag möter de fem andra lag från skolor runt om i Sverige.
Förra gången slutade det med en fjärdeplats.
- Nu siktar vi på pallen, säger Sara Tampere och ler lite snett.
Hon kommer från Långalma och började laga mat hemmavid på mellanstadiet.
- Den som kom först hem fick laga middagen hos oss och eftersom jag hade så nära från skolan så blev det ofta jag, berättar hon.
Niklas Lindberg är en gammal kompis från de där åren. Så någon risk att de blir osams vid tävlingstillfället tror inte Sara att det är.
- Nej, det hoppas jag inte. Vi brukar komma bra överens. Vi är ganska ärliga mot varandra.
Värmen är redan påtaglig i det lilla köket och Niklas Lindberg har fått upp tempot ordentligt. Han springer frenetiskt mellan kastrullerna och stekbordet och skärbrädan. Den här dagen är det 60 personer som väntar på att bli serverade och klasskamraterna i årskurs tre på hotell- och restaurangprogrammet är till god hjälp.
Över alltihop vakar en stolt lärare, Tomas Landberg.
- Det är sådan kvalitet på restaurangskolan här. Varje år kommer det nya stjärnskott och det är aldrig något problem att hitta praktikplatser åt dem.
När det börjar bli dags att rulla dolmarna är Niklas Lindberg redan genomsvettig och har något jagat i blicken. Sara däremot verkar lugn som en filbunke.
- Cool? Nej, jag försöker bara hålla mig undan säger hon glatt under tiden som hon fyller ugnen med kycklingfiléer.
När det till sist blir dags för restaurangeleverna själva att njuta av maten är de trötta men nöjda. Då har också UNT:s reporter och fotograf fått varsin tallrik och trots att vi i normala fall är noga med att vara både objektiva och neutrala, väljer vi att göra ett undantag den här gången. Vi kan bara inte låta bli att tala om att det smakade underbart.
Fotnot: Konfenterad äggula är en gula som doppats i varm olja.
FAKTA
Det är Sveriges hotell & restaurangföretagare som står bakom SM för hotell- kock- och serveringselever på gymnasiet. Lagen har valts ut efter att de skickat in ett eget recept, en kalkyl och en bild på den färdiglagade rätten. Huvudrätten lagas efter ett antal förutbestämda råvaror. Vid tävlingstillfället kommer eleverna också att få göra en förrätt och en efterrätt men de ingredienserna får de reda på först en halvtimme i förväg. Sammanlagt har de fem timmar på sig att laga mat till de tolv personerna i juryn. Vinnaren representerar Sverige på Nordiska mästerskapen.
Det är Sveriges hotell & restaurangföretagare som står bakom SM för hotell- kock- och serveringselever på gymnasiet. Lagen har valts ut efter att de skickat in ett eget recept, en kalkyl och en bild på den färdiglagade rätten. Huvudrätten lagas efter ett antal förutbestämda råvaror. Vid tävlingstillfället kommer eleverna också att få göra en förrätt och en efterrätt men de ingredienserna får de reda på först en halvtimme i förväg. Sammanlagt har de fem timmar på sig att laga mat till de tolv personerna i juryn. Vinnaren representerar Sverige på Nordiska mästerskapen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!