De hjälper ensamma i pandemin: ”Viktigt att finnas där”

"Ingen annan än kyrkan brydde sig om hur jag mådde", säger Arne Linder. UNT har träffat en av dem i Östhammars kommun som får hjälp av kyrkan under pandemin. Genom att köra ut mat och medicin vill kyrkan hjälpa personer som lämnats ensamma i coronans spår.

Arne Linder vill undvika trängseln på apoktet i Östhammar och får hjälp av kyrkan med att handla sitt insulin.

Arne Linder vill undvika trängseln på apoktet i Östhammar och får hjälp av kyrkan med att handla sitt insulin.

Foto: Antonios Antoniadis

Östhammar2020-11-27 19:00

Restriktionerna för coronapandemin har gjort att många äldre tvingats planera om sin vardag. I ett försökt att motverka isolering och påtvingad ensamhet har Roslagens norra pastorat startat ett initiativ. De handlar mat och medicin på beställning och levererar det runtom i Östhammars kommun.

– Det är farligt för de äldre att gå till apotek och matbutik så vi försöker underlätta deras vardag. Oftast får vi beställningen via telefon och sen lämnar vi varorna vid dörren. Många anhöriga hör av sig också, säger Annelie Lindqvist, kanslisamordnare vid Roslagens norra pastorat.

En av dem som får hjälp av pastoratet är Arne Linder. Han bor i centrala Östhammar och lovordar initiativet.

– Jag måste säga att jag har det bra som gammal gubbe. När hemtjänsten inte kunde hjälpa till med att köpa insulin tipsade de om kyrkan och då löste det sig. Apoteket är så litet och det blir lätt mycket folk där, så det här är jättebra, säger han.

För Arne Linder har bristen på sällskap var det tuffaste under pandemin. Trots att viruset främst slår mot de äldre är han mest bekymrad över att inte få umgås med andra människor. I dagsläget träffar han endast hemtjänstpersonalen någon gång i veckan.

undefined
Oftast lämnar kyrkan maten och medicnen vid dörre, men i Arne Linders fall brukar de ibland gå in och säga hej. Enligt honom är bostaden tillräckligt rymlig för ett kort besök.

– Det är inte alls roligt. Vi hade ett matlagningslag tidigare och en pensionärsförening, men det är borttaget. Nu läser jag istället 2–3 böcker i månaden och sköter om hemmet. Saker går ju inte så fort längre, men det viktiga är att det går.

Redan innan coronapandemin var Arne Linder i kontakt med kyrkan. Han berättar om stödet han fick när hans fru gick bort. 

– Jag är egentligen inte kyrklig av mig överhuvudtaget, men när min fru gick bort var kyrkan de enda som frågade efter mig. Ingen annan brydde sig om hur jag mådde eller hur jag tog det, men kyrkan var närvarande, säger en känslosam Arne Linder.

Kyrkan har försökt erbjuda hjälp ända sedan pandemin startade i början av året. I snitt får de fyra-fem beställningar i veckan, men det kan variera, berättar Anneli Lindqvist.

– För kyrkan är det viktigt att hjälpa de som är mest utsatta i samhället. Oavsett om det handlar om människor som är sjuka, har svårt att ta sig ut eller är hindrade på något annat sätt från att uträtta sina ärenden. Vi vill finnas där, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!