”Är det inte rätt att myndigheten återställer möjligheten till genomströmning mellan fjärdarna till det som var innan Karöbron byggdes på 1960-talet?"
Frågan står med i ett brev där ett tiotal föreningar invänder mot Trafikverkets planer på att förstärka sandbankarna på den 8 meter långa Husbackabron utanför Östhammar. I över tjugo år har Trafikverkets planer bestridits av boende som kämpat för att återställa skadan kring Granfjärden som de menar först tillkom när bron byggdes i mitten på förra århundradet. I stället för Trafikverkets förslag att förstärka sandbankarna och bygga ett extra körfält vill de istället se en helt ny långbro byggas. I maj kom svaret från Trafikverket – arbetet går enligt planerna.
– Det känns inget bra alls. Vi har snart ingen vacker fjärd att titta på. Det skulle kosta för mycket att behålla Granfjärden. Det finns inga pengar, och man vill inte prioritera det, säger Willy Olsson, före detta ordförande i Föreningen för friskare vatten i Östhammar och en av dem som kämpat sedan konflikten startade på 90-talet.
Malin Lingh jobbar på Trafikverket och har ansvaret i frågan.
– De vill ta bort hela vägbanken och bron och bygga en ny långbro så att det blir som förr. Men att göra en sådan insats är också ett stort ingrepp på miljön, säger hon.
Men det håller inte Willy Olsson med om.
– Jag är så gammal så att när jag körde mjölk på 50-talet då fanns det ingen bro. Då körde man i en båt och körde efter strömmen. Den bästa vattengenomströmningen var inte där bron byggdes. Den byggdes på fel ställe.
Malin Lingh tror inte att en ny bro nödvändigtvis kommer att leda till en bättre vattenmiljö.– Det är inte alls säkert, det är mycket under de senaste 50-60 åren som påverkat vattenkvaliteten. Det är inte visat att det är den här bankens eller brons fel, utan det är en komplex fråga, säger hon.Om planerna nu går i genom i den rättsliga prövningen hos Trafikverket kan planerna överklagas i regeringen.