Tvisten om bröderna Bohlins staket har alltså pågått sedan 2015. Frågan kan delas upp i flera: Får man freda sin tomt från kommersiell verksamhet, typ en camping? Vem äger staketet, husägaren eller kommunen? Är några meter staket värt att processa om i flera år och i olika instanser?
På Östhammars kommun är Marie Berggren, verksamhetschef för Växande kommun, bröderna Bohlins främsta motpart. Hon menar att staketet är kommunens.
– Vi anser att det är vårt staket just där det går över vår mark. Men om detta har vi ju olika uppfattningar, säger hon.
Varför är det så viktigt att ta bort det?
– Det handlar om strandskyddsbestämmelser, allmänheten ska får tillgång till stranden.
Men just den här tomten är ju rätt så svår att utöva sin allemansrätt på. Vad ser ni att den ska användas till?
– Sannolikt kommer nästan ingen gå där, nej. Där staketet stod är det buskage och inte så lätt att ta sig fram. Men strandskyddet är starkt, det ges nästan inga undantag alls från det. Även om ingen vill använda marken ska den ändå göras tillgänglig, för så står det i lagen.
– Dessutom var staketet också i dåligt skick och vi har ett ansvar för att saker som står på vår mark inte ska kunna skada någon och valde därför att ta bort det.
Men får man verkligen ta bort ett staket innan det prövats rättsligt vem som äger det?
– Vi gjorde den bedömningen ja.
Är du förvånad över att bröderna Bohlin reagerat så starkt?
– Ja lite faktiskt, de borde ha förstått vad som skulle hända.
Lite längre bort finns andra staket som går ned till vattnet. Även på andra sidan campingen har privata fastighetsägare stängslat in sina tomter. Där finns inga vitesförfaranden. Varför är just Bohlins staket så viktigt?
– Vi kommer att se över staket, bryggor och annat ur en strandskyddsrättslig synvinkel framöver, successivt, men jag kan inte säga när i tiden det ska ske. Men det kommer, säger Marie Berggren.
Slutligen frågar jag Marie Berggren om några meter staket verkligen är värd fem års utredning och en trolig rättslig process. Hon svarar med att uttrycka en förhoppning.
– Jag hoppas att de juridiska ombuden ska ha en dialog och komma fram till en lösning, innan vi hamnar i rätten, säger hon.