Därför satsar stjärnkocken på Öregrund

Stjärnkocken Melker Andersson vill ha tillbaka energin och satsar på en småskalig sommarrestaurang i Öregrund.

Utsikt. Genom fönstren ser man hamnen i Öregrund.

Utsikt. Genom fönstren ser man hamnen i Öregrund.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2017-06-21 00:00

Han har vunnit flera utmärkelser och driver bland annat ett tiotal restauranger i Stockholms innerstad tillsammans med sin kompanjon Danyel Couet. Men nu satsar Melker Andersson på Öregrund. I en sjöbod intill Slupen ska den lilla krogen Bojabäs – som är en försvenskning av det franska ordet bouillabaisse – öppna tisdag den 27 juni. Huvudinriktningen på maten är fisk och skaldjur.

– Jag älskar en bra fisksoppa, säger Melker Andersson och börjar tala om olika ingredienser och färska råvaror när UNT når honom på telefon.

– Det ska vara lokala råvaror så gott det går. Jag kommer att samarbeta med dem som finns på orten, det är synd bara att det finns så få lokala yrkesfiskare. Sedan blir det föränderligt från dag till dag vad som ingår i soppan, beroende på dagens fångst.

Även om man kommer till restaurangen tre gånger i sommar ska man enligt Melker Andersson uppleva att bouillabaissen förändras. Stämningen och inredningen på krogen ska andas svensk skärgård och det ska vara tillgängligt, enkelt och lite rappt. Take away ingår också i konceptet. Medräknat en liten uteservering, som Melker Andersson hoppas på, ska det finnas 35-40 platser.

– En sjöbod för ju med sig vissa begränsningar. Det här ska vara "slink in-vänligt". Man ska inte behöva planera besöket och det går inte att boka bord. Känslan ska vara en tredjedel kafé, en tredjedel restaurang och en tredjedel bar. Så ser upplägget ut.

Varför satsar du på en krog i en liten sjöbod i Öregrund?

– Det är ett småskaligt projekt och rakt motsatt till mycket som jag hållit på med. Jag behöver det för att få energi och glädje. Sedan är jag egentligen ingen storstadskille. Jag kommer från Forshaga, mellan Gävle och Sandviken, och trivs där det är litet och enkelt. I Öregrund och Östhammar finns allt man behöver. Det blir perfekt.

Melker Andersson säger att han mötts av stor vänlighet av alla han träffat på orten,  inklusive andra krögare. Än så länge har han inte klart med serveringstillstånd. Men han räknar med att det ska lösa sig.

– Östhammar verkar vara en trevlig kommun.

Restaurangen ska hålla öppet hela sommaren, augusti ut. Hur det blir nästa sommar är inte bestämt.

– Vi får se hur roligt det här är. Men jag har tänkt vara mycket i Öregrund i sommar. Jag kommer att visa mig, och även köra ibland i köket. Det här känns superkul!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!