Temaveckan har pågått 23–29 november. För Östhammars kommun är arbetet med att motverka våld i nära relationer centralt. Just nu pågår flera projekt.
– Personalen går olika utbildningar, vi har samtal för barn som varit utsatta och det finns även gruppmetodiker för förövarna. Det är viktigt att vi är brett stöd och behandling för de utsatta grupperna, säger Mia Blom, samordnare mot våld i nära relation på Socialförvaltningen i Östhammars kommun.
FN:s internationella dag för avskaffandet av våldet mot kvinnor och barn var den 25 november. Östhammars kommun har ägnat hela veckan åt ämnet och på fredagen förläser författaren Maria Rashidi om hedersvåld.
– Överlag har vi inte fått in fler anmälningar än vanligt under coronapandemin. Troligtvis rör det sig om ett mörkertal eftersom många ännu inte kunnat anmäla det som skett under pandemin, säger Mia Blom.
Våldet mot kvinnor och barn är har flera former. Det finns fysiskt våld, men också ekonomiskt och psykiskt, förklarar Mia Blom.
– Vissa blir hindrade från sociala aktiviteter eller andra evenemang. Idag är det också vanligt med digitalt våld där man hotar via sms och spelar in lättklädda filmer som går runt på sociala medier. Mycket forskning visar att våldet bottnar i makt, kontroll och patriarkala strukturer, säger hon.
För den som utsatts för våld och hot finns kvinnofridslinjen på 020-50 50 50.