Ett viktigt steg tas nu i arbetet med att starta gruvdrift i Dannemora gruva. Tester av Dannemoramalmen pågår i Kanada. Studien beräknas vara helt klar senare i vår, men redan nu är de preliminära resultaten positiva. Det bedöms helt enkelt vara möjligt att producera och höganrika råmalmen. Det är en förutsättning för att gruvan ska kunna drivas lönsamt och kunna vara med i omställningen till fossilfri ståltillverkning.
– Vi kan framställa ett järnmalmskoncentrat i världsklass med cirka 68 procent järnhalt, det är över förväntan, säger Christer Lindqvist, vd för Grängesberg Exploration Holding, som äger Dannemora Koncern AB.
Utöver arbetet med studien har förberedelserna inför en miljöansökan till mark- och miljödomstolen inletts. Ett måste för att kunna starta gruvbrytning. Ansökan består av två delar, en teknisk beskrivning och en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Den pågående studien kommer att utgöra underlag för den tekniska beskrivningen.
Miljömässigt menar Christer Lindqvist att det blir bättre än förra gången gruvan var i drift. Då hotade länsstyrelsen med vite för att komma till rätta med bland annat buller och damm.
– Den här gången ska malmen krossas under jord, vilket kommer att begränsa miljöpåverkan betydligt, säger han.
Miljöansökan väntas lämnas in vid årsskiftet 21/22 och går allt som det ska kan gruvan öppna tidigast i slutet av 2024.