Som UNT tidigare berättat har elförsörjningen dykt upp som ett hinder för gruvan i Dannemora.
Arbetet att återöppna gruvan som stängdes för tio år sedan fortsätter enligt den plan som finns, men det är ingen hemlighet att förberedelserna går långsammare. "Det finns en betydande risk för försenad återstart", skriver Grangex i sin bokslutskommuniké som släpptes nyligen. Ursprungsplanen var att Dannemoragruvan skulle öppna 2025.
Någon uppdaterad prognos för när gruvan kan öppna kan vd Christer Lindqvist inte ge.
– Vi vet inte, för vi får ingen insyn i hur Vattenfall och Svenska kraftnät hanterar den här frågan. Det är vansinnigt frustrerande.
Christer Lindqvist är minst sagt kritisk.
– Jag är otroligt besviken. Vi jobbar tillsammans med bland andra länsstyrelsen, kommunen och Handelskammaren och har krävt att få veta hur Vattenfall arbetar med den här frågan. Men vi får inga besked, vilket känns helt oacceptabelt.
Borde ni inte varit medvetna om de här problemen tidigare?
– Hur då? Vi har haft kontinuerlig kontakt med Vattenfall och följt de instruktioner vi fått.
Är gruvans återöppning hotad?
– Det här kommer sannolikt att lösa sig. Vi har investerat runt 100 miljoner kronor i den här verksamheten som nu förhindras av ett statligt ägt bolag och en svensk myndighet. Produktionen från Dannemora skulle innebära en minskning av koldioxidutsläpp med en miljon ton per år i den gröna omställningen inom stålindustrin.
Under förra året slutförde Grangex köpet av Sydvarangergruvan i Norge. Nu ser det ut som att den gruvan kommer kunna återöppnas innan Dannemora, vilket inte var planen från början.
– Vi satsar vidare i Norge med annonserad öppning 2027. Gruvan där kommer innebära fler än 450 arbetstillfällen, säger Christer Lindqvist.
Svenska kraftnät uppger att de har ärenden med koppling till Dannemoragruvans behov av uttag. I de ärendena ska det komma någon form av besked under andra kvartalet i år.
Vattenfall skriver i en kommentar till UNT att man varken kommenterar anslutningsprojekt eller kundrelaterade ärenden. Bolaget uppger dock att det pågår både reinvesteringsprojekt och anslutningsprojekt i området.
Siffrorna i Grangex bokslut för 2024 visar att bolaget i princip halverade sin nettoomsättning samtidigt som rörelseresultatet minskade från -20 miljoner till -80 miljoner kronor. Enligt bolaget är det framför allt ökningen av antalet anställda från ett 10-tal till ett 40-tal som påverkat balansräkningen.