Dannemora värdshus slår igen

Dannemora Wärdshus, som återuppväcktes för bara ett par år sedan, har slagit igen och fastigheten ska säljas. Ägaren Alan Kinsella säger att det lokala kundunderlaget för det kulinariska köket var för litet.

Alan Kinsella

Alan Kinsella

Foto:

Östhammar2009-11-06 17:13
Våren 2007 öppnade Dannemora Wärdshus efter en 30-årig Törn­rosaslummer. Monica och Alan Kinsella satsade tillsammans med Jonas Åkerman från Tobo på att renovera och utrusta fastigheten med målet att åstadkomma ett exklusivt gästgiveri, inspirerat av det franska köket. Och även om det har kommit många gäster som uppskattat både maten och den genuina miljön så har det inte riktigt blivit som värdshusägarna tänkt sig. Det säger Alan Kinsella.
- När vi öppnade tänkte vi göra det här till ett lyxhotell med en restaurang och sex sovrum. Men kraven från Östhammars kommun och räddningstjänsten gjorde att det skulle ha kostat löjligt mycket pengar.

Det gick inte att genomföra planerna fullt ut och följden har blivit att Dannemora Wärdshus haft problem med att locka till sig konferensgäster och större sällskap. Dessutom har det varit svårt att få lokalbefolkningen i trakten att prova på de exklusiva rätter som Alan Kinsella helst lagar.
- Jag vill inte stå och göra hamburgare och pizza, men det är vad folk här vill ha. Vi tröttnade på att inte få laga den mat vi själva ville.

De som kommit till Dannemora Wärdshus för den mer exklusiva menyn har varit nästan uteslutande från Uppsala och Stockholm, säger Alan Kinsella som nu tänker flytta från Dannemora och satsa i storstadsregionen i stället.
- Det kanske finns någon restaurangägare i Uppsala som vill utnyttja mina tjänster. När det rätta tillfället dyker upp vill jag starta en ny restaurang, kanske i slutet av nästa år.
Jonas Åkerman och Monica Kinsella har redan gått vidare till andra jobb. Köksutrustningen i Dannemora Wärdshus är såld till en Stockholmsrestaurang och nu väntar försäljning av fastigheten via mäklarbyrå.

- Fastigheten kan ju fungera som privatbostad naturligtvis. Men vi hoppas hitta någon köpare som kan tänka sig att driva restaurangverksamhet. Förutsättningarna borde ju bli bättre nu när gruvdriften drar i gång snart, säger Greger Bülow som är mäklare på Husman Hagberg.

Alan Kinsella tror också att en ny restaurang skulle kunna fungera.
- Köket måste bara utrustas först. Det här kunde vara ett bra tillfälle för någon som vill starta en familjerestaurang. Men att laga utländsk mat med toppingredienser är inget att satsa på i Dannemora.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om