Dannemora mineralmuseum invigt
Beryll från jämtländska Hoting, akvamarin från Namibia och decrespignyit från Australien - samt ytterligare 500 mineraler, varav många sällsynta. Det kan besökaren beskåda i det nya mineralmuseum som invigdes på fredagen i Dannemora.
- Turismen har fått allt större betydelse för Dannemora sedan gruvan stängdes. Det här ovanliga museet kommer att bli en stor tillgång.
Det gamla gruvarkivet, där museet är inrymt, ser ut som om det byggts för ändamålet. Byggnaden har rustas upp och inretts med pengar från länsstyrelsen, gruvfastighetsbolaget och Östhammars kommun.
Under sommarmånaderna kommer museet att ha öppet en timme varje dag.
-Våra guider kommer att få komplettera sina kunskaper om gruvbrytning med att lära sig mineralogi, konstaterade Barbro Andersson Öhrn.
35 års passion
Donatorn själv verkade inte ha svårt att skiljas från sin samling, som är resultatet av 35 års passion. Trots att han knackat loss merparten av proverna själv, ofta under äventyrliga former.
- En samling som inte visas är som ett musikstycke som inte spelas. Och för mig har samlandet alltid varit viktigare än samlingen. Minnena från resor främmande länder och exotiska miljöer har jag ju kvar.
Samlingen innehåller totalt cirka 750 olika prover eller "stuffer" som det heter på mineralogspråk. Många är granna och mycket anslående. Men faktum är att det ofta är de oansenliga exemplaren som är de för mineraloger mest intressanta. Ombedd att peka ut en favorit väljer Sten Niklasson en grådaskig klump.
- Det är gediget bly. Det är ytterst sällsynt i naturen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!