Dags för drama i kyrkan

Den traditionella nyårsrevyn i Furuhöjds­kyrkan i Alunda blir i år ett musikaliskt drama och som vanligt övades hela föreställningen in under mellandagarna.

Patrik Jonsér, Hampus Breidenskog och Adina Eriksson är alla engagerade i den traditionella nyårsrevyn i Furuhöjdskyrkan i Alunda. Fast numera har den mer formen av en dramamusikal.

Patrik Jonsér, Hampus Breidenskog och Adina Eriksson är alla engagerade i den traditionella nyårsrevyn i Furuhöjdskyrkan i Alunda. Fast numera har den mer formen av en dramamusikal.

Foto: Ingela Söderman

Östhammar2015-12-29 11:25

Furuhöjdskyrkans nyårs­revy är tradition sedan mitten av 1980-talet och varje år har den övats in under kyrkans lika traditionella nyårsläger.

Så även i år, även om ungdomspastor Patrik Jonsér tycker att föreställningen numera är mer av typen dramamusikal än en ren revy.

– Just nu skriver vi manus och vi utgår alltid från något som har hänt under året, säger han och får medhåll av Adina Eriksson och Hampus Breidenskog.

De är två av ungdomarna som varit med på lägret tidigare år och som också kommer att vara med i årets upplaga.

– Jag ska vara med i drama­gruppen. Tidigare har jag varit med i musikgruppen, men jag gick estetisk inriktning på gymnasiet och har spelat en del teater så nu ska jag prova på drama, säger Hampus Breidenskog.

Sammanlagt brukar ett 50-tal ungdomar, från 13 år och uppåt, vara med och alla har de en funktion att fylla. Även de som inte vill agera på scenen.

– Vi har sex grupper. Förutom drama och musik är det rekvisita, media, scenbygge och festfixare. Festfixarna har i uppgift att förbereda den supé som vi äter efter premiären, säger Patrik Jonsér.

Lägret inleddes den 27 december och avslutas på nyårsdagen. Premiären äger rum på nyårsafton. Den är gratis och till den är alla välkomna. Den efterföljande supén måste man dock anmäla sig till innan och den kostar också en slant.

Med på lägret är medlemmar i Furuf, Furuhöjdskyrkans ­ungdomsförening, men inte enbart. Även Alunda­ungdomar som inte är medlemmar i församlingen deltar, liksom ungdomar från andra orter.

– Jag var med och skrev manus förra året och nu gör jag det igen. Det är svårt när vi börjar, för då sitter vi med ett blankt papper, men det händer så mycket i världen att vi alltid har saker att ta av, säger Adina Eriksson.

Kommer det att handla om flyktingar i år?

– De finns med, absolut. Först tänkte vi bygga hela föreställningen på flyktingströmmen, men nu är vi inne på ett annat spår, säger Patrik Jonsér hemlighetsfullt.

I år består manusförfattargänget av Patrik Jonsér och Adina Eriksson samt Ove Pettersson. Alla aktiva i församlingen, men i olika skeden i livet. Det brukar vara ett vinnande koncept – att engagera personer i olika åldrar.

– Sedan bollar vi texten med Hampus, för att få någon med andra ögon att ge sin syn på den, säger Patrik Jonsér.

Första föreställningen ges alltså på nyårsafton. Därefter väntar föreställningar den 16–17 januari innan nyårsdramat är över för den här gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!