Dagmammorna har fått nog

Östhammars kommun lovade plats i nya lokaler i minst ett år. Knappt två månader senare tvingas dagbarnvårdarna i Österbybruk flytta på sig.

Dagmammor i Österbybruk hotar att säga upp sig.

Dagmammor i Österbybruk hotar att säga upp sig.

Foto: Ida Persson

Östhammar2012-10-15 12:05

Nu hotar fyra dagmammor att säga upp sig.
– Man tappar lusten att jobba när det är ständiga motgångar. Vår barnomsorg är lika viktig som den som bedrivs på dagis och vi är trötta på att bli förbisedda, säger Therese Klemenz, dagmamma i Österbybruk sedan 10 år.

Förra veckan förklarade kommunen att man måste återta dagbarnvårdarnas lokal på Herrgårdsvägen i Österbybruk för att göra rum för dagisverksamhet, trots att man lovat dagmammorna ett år i lokalen. Anneli Westberg Kekkonens är en av de föräldrar som reagerat på beslutet. Hennes son har gått hos dagmamma i tre år, under den tiden har verksamheten flyttats fyra gånger.
– Det känns så tråkigt, de hade precis rotat sig och börjat samla lite leksaker och möbler till lokalen. Det här ständiga flyttandet är ett orosmoment för både mig och min son, säger Anneli Westberg Kekkonen.

Dagbarnvårdarna i Österbybruk har länge lidit av lokalbrist och verksamheten har flyttats mellan ungdomsgårdar, kyrkor och bostadshus. De två dagisen på orten är fulla sedan länge och sammanlagt vårdas 26 barn av dagbarnvårdare i Österbybruk, barn som nu kan komma att bli utan omsorg när de fyra dagmammorna hotar att säga upp sig.
– Det här var droppen, jag tror vi alla kände så. Vi orkar inte längre flytta på oss och rycka upp verksamheten på nytt, nu får kommunen göra ett val om de vill ha oss kvar, säger Therese Klemenz.

Dagmammor jobbar generellt tolv timmar per dag och för att inte överstiga fyrtiotimmarsveckor måste de vara lediga minst en dag i veckan. Två gånger per vecka samlas dagmammorna i Österbybruk i lokalen på Herrgårdsvägen för att få schemat att gå ihop. Det är ett skört system, förklarar de.
– Om någon blir sjuk har vi kanske sex extra barn att ta hand om, då betyder tillgången till lokalen allt, om vi är här är det lättare att hjälpas åt. Att ta in sex extra barn i sitt eget hem, utöver de man redan har, är i princip omöjligt. Vi lever inte i några stora lyxvillor direkt, säger Marie Henriks, som jobbat som dagmamma i 24 år.

Avtalet om att flytta in i lokalerna på Herrgårdsvägen gavs muntligt av kommunen, menar dagmammorna. Men enligt kommunen har inget sådant avtal gjorts.
– Jag har inte lovat någonting och vet inte vem som har gjort det. Det är väldigt oturligt om de har fått den uppfattningen, säger Birgitta Svantesson, chef för barnomsorg och grundskola i kommunen.

18 barn står nu i kö för dagisplats. Kunde ni inte förutsett detta?
– Man kan alltid säga att man borde ha förberett sig bättre, men det är alltid ett spel med resurser. Vår uppgift är att ge alla barn barnomsorg och vi kan inte anställa extraresurser för att täcka upp eventuella luckor i framtiden, utan måste utgå från de resurser vi har nu, säger Birgitta Svantesson.

Frågan utreds och på onsdag ska kommunen ge ett besked om dagmammorna får stanna kvar. Alternativen är att kommunen anställer en ny dagmamma eller att en paviljong byggs vid en av kommunens nuvarande dagis. En annan lösning är att flytta dagmammornas verksamhet till fritidsgården, där de tidigare varit.

Men Therese Klemenz och kollegerna nöjer sig bara med ett svar.
– Lokalerna på fritidsgården är opassande för barnomsorg och om man anställer en ny dagmamma kommer det att hålla ett halvår och sedan får hon sluta. Det blir för hattigt och varken vi, barnen eller föräldrarna vill ha det så. Vi vill stanna, säger hon.

Dagbarnvård

I Östhammars kommun finns sammanlagt 28 familjedaghem. De dagbarnvårdare som jobbar i kommunen måste dela på verksamheten, då ett vanligt pass för en dagmamma är tolv timmar. För att dagmammor inte ska jobba mer än fyrtio timmar i veckan måste de därför vara lediga minst en gång i veckan. Därför erbjuder kommunen samlingslokaler. För verksamheten som bedrivs i dagbarnvårdarnas eget hem bör endast sex barn vistas i hemmet samtidigt, enligt kommunens egna regler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!