Dag för dag, deg efter deg

Dag för dag, deg efter deg. På Centrumkonditoriet i Alunda har tio år passerat som i ett huj, men än har Hanna Josefsson och Karolina Stjernberg inte hunnit tröttna.

Hanna Josefsson på Centrumkonditoriet i Alunda.

Hanna Josefsson på Centrumkonditoriet i Alunda.

Foto: Hans E Ericson

Östhammar2009-02-07 10:00
- Det känns som att tiden har gått så fort, säger Karolina Stjernberg.
Redan halv fem på morgonen påbörjas arbetet i källaren på Centrumkonditoriet. Degar ska sättas, bröd gräddas och tårtor garneras. Arbetsmomenten sitter i ryggraden och händerna arbetar vant hos de två konditorerna. Eller man kanske ska säga konditöser, för Karolina Stjernberg och Hanna Josefsson var inte mer än två unga tjejer när de bestämde sig att driva konditoriet på egen hand.
@8a TEXT RAK:- Jag praktiserade här efter gymnasiet. Sedan skulle det hyras ut och då kände jag att det var det här jag ville hålla på med, berättar Karolina.

På samma utbildning, livsmedelsteknisk linje på Ekebyskolan i Uppsala, gick Hanna. Hon var liksom Karolina uppvuxen i Alunda och de hade "känt till varann" sedan barnsben. Perfekt partner, tyckte Karolina. Nja, tänkte Hanna.
- När hon frågade mig var jag väldigt skeptisk, men jag ångrar ingenting. I dag kan jag inte tänka mig att hålla på med något annat.
Hon berättar att det var många säljare som i början höjde på ögonbrynen när de frågade de unga tjejerna om de kunde få tala med deras chef, utan att inse att det var just det de gjorde.
- Men nu har de väl vant sig, säger Hanna.

Vant sig har även de två cheferna. Nu kan de båda se tillbaka på ett decennium präglat av hårt arbete och långa timmar, men också trevliga kundmöten och glädjen i att få jobba med det de älskar. Fördelen med att vara sin egen chef är självklar:
- Vi kan bestämma själva vad vi vill göra.
Som att baka och äta så mycket semlor de bara vill och orkar. För att omge sig av alla läckerheter är inte lätt, inte ens för en erfaren konditor. Karolina och Hanna medger att det slinker ner åtminstone en kaka varje dag, och om de tröttnar på en sort är det bara att välja en ny.
Men livet som egenföretagare är inte bara rosenrött och sockersött, speciellt inte när båda blir gravida samtidigt. Och det konststycket lyckade Karolina och Hanna med inte bara en gång, utan två. Om de hade fått ändra på någonting under de tio år som gått, så hade de planerat sina graviditeter bättre. Att sköta ett jobb som kräver tunga lyft är svårt när båda är höggravida. Dessutom blir mammaledigheten lidande när båda cheferna är hemma samtidigt.

- Man måste ha telefonjour hela tiden så man kan inte riktigt koppla av, säger Hanna.
Trots att Alundaborna inte verkar unna sig lika mycket tårta nu som innan finanskrisen, tänker Karolina och Hanna inte dra ner på jubileumsfirandet, snarare tvärtom. Nu när båda är tillbaka efter sina senaste mammaledigheter vill de ge hela konditoriet en nytändning med ny, fräsch inredning. Det kommer också att bjudas på jubileumskaka och en speciell jubileumstårta. Recepten är givetvis hemliga, men receptet på deras framgång delar de gärna med sig av.
- Man ska satsa på någonting som man tycker om att göra och som har en framtid. Det blir aldrig tråkigt att gå till jobbet då, säger Karolina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om