Coaching gav var fjärde jobb

I Östhammars kommun drivs projektet United Action som ska fånga upp arbetslösa som "fallit mellan stolarna".

Östhammar2012-12-11 15:02

Nu har två år av projekttiden gått och en dryg tredjedel av deltagarna har gått vidare till studier eller arbete.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Agneta Lagerquist, projektledare för United Action i Östhammar.
Sedan starten 2010 har 118 personer mellan 16 och 62 år skrivit in sig i projektet och 45 personer slussats ut i arbete eller studier. 28 deltagare har fått jobb, varav nio hamnat i lönesubventionerad anställning och 19 i heltids- eller deltidsanställningar. Ytterligare 28 personer har sjukskrivits eller gått vidare till ytterligare stödinsatser.

Enligt Agneta Lagerquist syftar sysselsättningsprojektet till att på ett effektivt sätt fånga upp arbetslösa som hamnat långt ifrån arbetsmarknaden.
– De som hamnat i ett långvarigt utanförskap måste ofta övertyga både Arbetsförmedlingen, läkaren och socialtjänsten om sin situation. Många slussas inte vidare och fastnar på ruta ett, förklarar hon.

På United Actions kontor i Gimo sitter jobbcoacher från kommunen tillsammans med en arbetsförmedlare och en sjukgymnast från landstinget.
För varje deltagare görs en handlingsplan, som följs upp under veckoliga möten. De arbetssökande lär sig skriva CV och personligt brev och har regelbundna träffar med en jobbcoach. En del av arbetet bygger på så kallade motivationsmöten.
– Motivation är viktigt, det är A och O. Men det gäller också att se hela människan och vilka hinder som finns, säger Agneta Lagerquist.

Regeringens mångmiljardsatsning på fler jobbcoacher vid Arbetsförmedlingen fick kritik förra veckan. En ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) visar att de arbetsmarknadsmässiga effekterna av jobbcoaching varit små och att vissa, såsom äldre och långtidsarbetslösa, till och med drabbats negativt av coaching.
Agneta Lagerquist tror att anställning av externa jobbcoacher kan vara ett bra komplement till andra insatser, men att det inte löser problematiken med långvarig arbetslöshet.
– Att gå en kurs med en coach kan vara perfekt för de som är redo för ett jobb. Står man längre ifrån arbetsmarknaden behövs ofta fler insatser och ett mer långsiktigt tänk, säger hon.

Finns det jobb att söka?
– Det är väldigt tufft, har du ingen utbildning så är det svårt att få en fast anställning i Östhammar. Ett sommarjobb eller en utbildning kan då ge dig den kompetens du behöver för att komma vidare. Då är du förhoppningsvis också bättre rustad när konjunkturen vänder, säger Agneta Lagerquist.

Fakta

United Action startades 2010 och är en samverkan mellan Östhammars kommun, Arbetsförmedlingen och landstinget i Uppsala län. Deltagarna är arbetslösa, får ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen eller kommunen och har ett behov av samordnade insatser från två eller flera myndigheter.

Sedan 2010 har 118 personer i Östhammars kommun deltagit i projektet, varav 28 gått vidare till anställning och 17 till studier. Projektet som finansierats av Samordningsförbundet i Uppsala län har fått förlängt till februari 2013 och ska under nästa år finansieras av Östhammars kommun och Arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!