Citybanans finansiering het fråga

Oavsett politisk färg är beslutsfattarna i Östhammars kommun eniga om att projektet med den så kallade Citbybanan behövs för att underlätta resandet och förbättra kollektivtrafiken i hela Mälardalsregionen. Men frågan om Östhammars kommun ska finansiera projektet skapar motpoler mellan partiers inställningar.

Östhammar2009-10-21 18:05
När kommunstyrelsen sammanträdde på tisdagen var frågan om kommunen medfinansierar projektet med 12 miljoner kronor. Sedan miljöpartiets Arno Unge avstod från att rösta blev röstsiffrorna 5-5: Den borgerliga ledningen av C, M och FP sa ja till att ge de 12 miljoner kronorna. De fem socialdemokratiska ledamöterna sa nej - och med MP som avstod att rösta blev ordförandes ja-röst utslagsgivande,
Det betyder att frågan avgörs i fullmäktige 10 november. Men utgången är oviss. Om miljöpartisterna då avstår från att rösta och alla övriga ledamöter röstar efter partilinjerna får den borgerliga ledningen sin vilja igenom och ger 12 miljoner kronor till Citybanan.

Men om minst tre ledamöter i majoriteten avstår från att rösta tar oppositionen hem vinsten och pengarna stannar kvar i kommunen.
- Vi har pendling som drar nytta av Citybanan. Men det här kostar kommunen för mycket. Vi betalar tunnlar och nya järnvägsspår på sträckan Tomteboda-Stockholm. De här pengarna vill jag lägga på skola, barn och omsorg. Citybanan är ett statligt ansvar, säger oppositionsrådet Margareta Widén-Berggren (S).

Kommunalråden Anna-Lena Söderblom (M), och Jacob Spangenberg (C), hade helst sett att staten tagit det ekonomiska ansvaret, men tycker att kommunen ändå bör ställa upp:
- I de överläggningar som kommunen för med bland annat Banverket och Vägverket om att rusta upp järnvägen på Hargshamnsbanan, respektive att bygga ut väg 288, är det viktigt att värna om god samverkan mellan oss. Det handlar om att ge och ta. Citybanan ger miljövinster och medborgarna i kommunen drar nytta av satsningarna, menar de båda kommunalråden.

Ett skäl till att Arno Unge avstod från att rösta i kommunstyrelsen var:
- Jag kunde inte säga ja till medfinansiering därför att jag är kritisk till flera saker. Ett avgörande skäl är att jag tycker att den här frågan ska avgöras i ett större politiskt forum än i kommunstyrelsen, i fullmäktige alltså. Det är en bred politisk församling och där har allmänheten. media, med flera möjlighet att lyssna på debatten. Kommunstyrelsen är en liten och sluten grupp, säger Arno Unge.

Villkoret för att den borgerliga ledningen i Östhammars kommun ställer upp med de 12 miljoner kronorna är att avskrivningstiden blir minst 33 år och att den klassas som en investering. I dag är förslaget till finansiering av Citybanan att avskrivningstiden är satt till 15 år och att kommunerna tvingas börja skriva av investeringen så snart ett beslut tas av fullmäktige. Innan året är slut beslutar riksdagen om den godkänner avskrivningstiden på minst 33 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om