C och S delar på ansvaret

Centern och socialdemokraterna får ansvaret att leda ungefär lika många nämnder var. Och det politiska styrkeförhållandet mellan majoritet och opposition ökar. Mycket tyder också på att moderaterna i opposition lägger beslag på så gott som alla platser i nämnderna.

Kerstin Björck-Jansson,  (C),
Roger Lamell (S), Barbro E Andersson (S) och Sanne Falk (S) hör till de politiker som kommer att leda Östhammars kommun de närmaste åren.

Kerstin Björck-Jansson, (C), Roger Lamell (S), Barbro E Andersson (S) och Sanne Falk (S) hör till de politiker som kommer att leda Östhammars kommun de närmaste åren.

Foto: Peter Söderlund

Östhammar2010-10-29 09:20

 Det står klart när centern och socialdemokraterna som bäst syr ihop den nya politiska organisationen i Östhammars kommun.
Förhandlingar mellan centern och socialdemokraterna som styr kommunen pågår som bäst. Dessa handlar bland annat om vilka nämnder som blir center- respektive socialdemokratiskt styrda; det vill säga vilket parti av de båda som får uppdraget att tillsätta ordförande och får flest ledamöter i nämnden. Personer ska väljas till de olika uppdragen och positionerna.
Centern och socialdemokraterna tillämpar så kallat proportionellt valsystem. Det innebär att mandaten, antalet platser som ett parti får i en nämnd, fördelas i proportion till hur många röster partiet fick i valet.

Totalt sett i kommunen betyder det att centern och socialdemokraterna tillsammans får 28 mandat. Oppositionen där moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet och Borgerligt alternativ ingår får tillsammans 17. Vänstern ingår varken i majoriteten eller oppositionen och Sverigedemokraterna hålls utanför oppositionen.
Tidigare har styrkeförhållandet majoritet-opposition i en nämnd med elva ledamöter varit sex ledamöter i majoritet och fem i opposition. Nu stärks det styrkeförhållandet med att sju av ledamöterna är i majoritet och fyra i opposition. I en så kallad nionämnd där nio politiker sitter blir styrkeförhållandet 6-3 räknat i politiska platser mellan blocken, tidigare har det varit 4-3.

I kommunstyrelsen, en viktigt styrelse som har stor politisk makt, blir Jacob Spangenberg (C), ordförande och Margareta Widén-Berggren (S), första vice ordförande. Socialdemokraterna ser ut att få ytterligare tre ledamöter, nämligen Jonas Svensson, Sanne Eriksson och Roger Lamell. Centerns ledamöter blir sannolikt Bertil Alm och Lisa Landberg.
Enligt uppgifter till UNT talar mycket för att moderaterna tillsätter i stort sett alla platser i opposition. Det betyder att det politiska spelet de närmaste fyra åren i mångt och mycket kommer att fokuseras på centern, socialdemokraterna och moderaterna.

Eftersom centern får ordförandeskapet i kommunstyrelsen tyder det mesta på att socialdemokraterna får ordförandeposten i den nya samhällsbyggnadsnämnden (före detta byggnadsnämnden och miljö- och hälsosyddsnämnden, samt eventuellt delar av tekniska nämnden). Heta namn som ordförande är S--namnen Tomas Bendiksen, Örjan Mattsson eller Roger Lamell.
Barbro E Andersson (S), ligger bra till som ordförande för barn- och utbildningsnämnden, 22-åriga Sanne Eriksson (S), som ordförande för lokala säkerhetsnämnden, en neutral informationskanal för frågor om den kärntekniska anläggningen i Forsmark. Tomas Bendiksen (S), är ett gångbart namn som ordförande för fritidsnämnden - om han inte får posten i samhällsbyggnadsnämnden.

Centerns Katarina Ståhlbrand blir sannolikt ordförande för kulturnämnden, Lisa Landberg (C), ordförande för tekniska nämnden och centerpartisterna Kerstin Björck-Jansson eller Thomas Eriksson ser ut att ta hand om socialnämden.
I november tar fullmäktige ställning till vilka som blir kommunalråd, hur kommunstyrelsen och fullmäktiges presidium ser ut, samt väljer valberedningen. Det blir valberedningen som inför fullmäktige i december lägger fram partiernas förslag på vilka politiker som tar plats i respektive nämnd. Först då får vi säkert veta hur laguppställningen blir.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om