Byggstart i höst för omstritt broprojekt

I höst planerar Trafikverket att genomföra den omstridda breddningen och förstärkningen av Karöbron över Husbackasundet.

Trångt. Husbackabron, eller Karöbron,  över sundet mot Söderön ska enligt Trafikverkets planer bli tvåfilig och förstärkas för att klara tyngre lastbilstrafik. Den 100 meter långa vägbanken snörper nästan av förbindelsen mellan Granfjärden och Östhammarsfjärden.

Trångt. Husbackabron, eller Karöbron, över sundet mot Söderön ska enligt Trafikverkets planer bli tvåfilig och förstärkas för att klara tyngre lastbilstrafik. Den 100 meter långa vägbanken snörper nästan av förbindelsen mellan Granfjärden och Östhammarsfjärden.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2015-08-12 22:19

Det blir ingen ny bro och det blir heller ingen regeringstillsatt utredning om utformningen av bron ur ett samhälls- och miljöperspektiv. Föreningen för friskare vatten i Östhammars- och Granfjärden och flera privatpersoner har fått ge sig, efter att regeringen avslagit de överklaganden som inkommit.

Ylwa Eklund är en av flera närboende som beklagar beslutet.

– Det behövs mer utbyte av vatten i strömmen vid bron och inne i Granfjärden. Man ser ju hur det växer igen mer och mer.

Trafikverkets arbetsplan har vunnit laga kraft och i höst planerar man att genomföra broprojektet.

– Vi skapar två körfält och förstärker vägbanken. Med våra åtgärder ändrar vi inget mot de förhållanden som råder i dag. Det kommer inte att vara någon skillnad beträffande vattengenomströmningen och Granfjärdens vattenstatus, säger Malin Lingh på Trafikverket.

Den nuvarande bron som förbinder Östhammar och Söderön byggdes år 1966, och innebar att det 140 meter breda sundet ersattes av en bro med en öppning på bara åtta meter. Föreningen för friskare vatten i Östhammars- och Granfjärden har dock inte gett upp. Trafikverket har nyligen gjort en anmälan om vattenverksamhet hos länsstyrelsen för att få gräva och förstärka vägbanken. I samband med det har föreningen som remissinstans lämnat förslag på kvalitetsåtgärder, bland annat nya vägtrummor för att öka vattenflödet. Sara Andersson är handläggare på länsstyrelsen:

– Om vi anser att vattenkvaliteten förbättras tar vi upp det till diskussion med Trafikverket, och visst kan vi förelägga dem om åtgärder. Men i det här fallet har vi inte dragit några slutsatser om vad som krävs ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!