Östhammars kommun ansöker om att få förlänga projektet Karö våtmark med fem år för att hinna klart med sin utredning.
Våtmarken är i dag 300 000 kvadratmeter stor och fungerar som extra kväverening, innan avloppsvattnet släpps ut i den svårt nedsmutsade Östhammarsfjärden.
Den tekniska delen stod klar 2015 och prislappen var 17 miljoner kronor. Tanken var att den naturliga delen, ytterligare 150 000 kvadratmeter, skulle byggas för att anläggningen skulle bli komplett. Gästrike vatten, som tog över ansvaret för VA-verksamheten 2017, jobbar nu med provtagning och beräkningar inför utbyggnaden.
Kritikerna tycker att det tar alldeles för lång tid. Föreningen för friskare vatten i Östhammars fjärdar har i dagarna skickat in en motion för att skynda på arbetet.
"Att färdigställa Karö våtmark är en konkret och inte alltför kostsam åtgärd ... som kan vidtas i det korta perspektivet för att få till i alla fall en konkret förbättring av vattenkvaliteten i Östhammars hårt nedsmutsade fjärdar...", skriver föreningens ordförande Diana Janse och vice ordförande Lennart Ekström, i motionen.
Camilla Andersson, miljösakkunnig på kommunen, säger att den utredning som nu görs måste bli klar först.
– Vi vill veta att vi gör rätt och under hösten beräknas analyserna bli klara. Då får vi en bild av hur mycket den tekniska våtmarken renar, säger hon.
Det finns en del frågetecken i framtiden, menar Camilla Andersson.
– Vi vet till exempel inte vad som ska hända med reningsverket i Östhammar. Om det ska flyttas behöver vi se till att vi lägger pengarna på rätt åtgärder. Det måste redas ut innan politikerna kan ta ett välgrundat beslut, säger hon.
Men det resonemangen imponerar inte på Föreningen för friskare vattens ordförande Diana Janse.
– Även om kommunen skulle fatta beslut om ett reningsverk i dag skulle det vara cirka tio år bort innan det är på plats. Det är man inte i närheten av. Det saknas både plan och budget för detta i kommunhuset, säger hon.
Diana Janse tycker att Östhammars kommun ska låta Karö våtmark göra jobbet fullt ut.
– Föreningen kommer att fortsätta slåss för att kommunen faktiskt gör något som förbättrar vattenkvaliteten, inte bara duckar, förhalar och gömmer sig bakom ändlösa, otaliga utredningar, säger hon.