Det här året förväntas skolorna i Östhammars kommun spara 3,4 miljoner kronor, enligt ett beslut som tidigare klubbats i kommunfullmäktige.
– Jag är allvarligt bekymrad över budgetläget i vår kommun och den uppräkning av budgeten som vi fått äts till viss del upp av sparbetinget, säger barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén.
Stramare tyglar ger skolornas rektorer mindre utrymme att värdera sin personal och Lisbeth Bodén menar att löneutvecklingen är allt annat än rolig.
– Vi riskerar att inte kunna behålla vår personal om vi inte kan betala ordentliga löner.
Större barnkullar väntas också och det ger fler elever.
Jessica Björkman, rektor på Kristinelundskolan och Snesslinge skola, berättar att antalet elever på Kristinelund ökade från 155 till 168 elever till innevarande läsår.
– Till hösten kommer vi att ha stora klasser i både årskurs ett och två. Vi försöker möta det genom att tillsätta en ny pedagog så att varje klass får totalt 1,5 pedagog, men samtidigt tvingas vi dra ner på antalet resurser under skoltid, säger hon.
Omvänt läge gällande antal elever blir det dock på Snesslinge skola i höst.
Dagens femton elever blir åtta, men för att verksamheten ska kunna fortgå kommer personalstyrkan att vara densamma och Lisbeth Bodén menar att hon som tjänsteman inte kan försvara det ekonomiskt.
– Varje elev har en elevpeng, men på våra små enheter måste vi skjuta till extrapengar för att det ska fungera och jag ser hellre att fler elever får del av de resurser vi har.
Bygdeskolorna i Östhammars kommun har varit under lupp tidigare och just nu genomför barn- och utbildningsnämnden en genomlysning av hela sin verksamhet.
Först ut att granskas är bland annat Snesslinge skola och fritidshem samt Öregrunds och Gräsös skolor, förskolor och fritidshem och Josefine Nilsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ser genomlysningen som en hjälp i arbetet att hitta en långsiktig lösning på den svåra ekonomiska situationen.
– Vårt mål är att få en bra kvalitet och en likvärdighet i undervisningen, säger hon och fortsätter:
– Vi har ännu inte fattat beslut i den svåra och jobbiga frågan om vilka skolor som ska få finnas kvar, men faktum är att vi i många år buffrat för att småskolorna alls ska kunna existera.