I Österbybruk känner i princip alla till Eldfesten. För den som till äventyrs missat vad det handlar kan nämnas ett antal ingredienser: artistuppträdanden på flytscen, fackelsim med ett trettiotal simmare, ljuskronor som höjer sig ur vattnet, venetiansk gondoltur och simmare som gör "eldhopp" från det tio meter höga hopptornet. För att inte nämna fyrverkerishowen, som i år ska bli något alldeles extra.
– Det är klart att vi som jobbar ideellt med det här tycker att det är kul. Men det är inte för vår egen skull som vi gör det, utan för att ge folk en upplevelse, säger Marie Gustafsson.
Eldfesten i Österbybruk har många år på nacken. Det började som en festlighet vid Stordammen i samband med simskoleavslutningen med Österby simsällskap. Då var det 1930-tal, och historiekunniga Sven-Olof Svensson berättar att "gubbarna" på byn tidigt experimenterade med blommor och lysande eld i vattnet.
– Ragnar Gille var en eldsjäl som höll på med det här med blommorna och att sänka ned dem i vattnet, säger Sven-Olof Svensson.
– Men då var det blommande flocks, och inte konstblommor som vi har nu, tillägger Marie Gustafsson.
Sedan början av 1990-talet är det Österby simbadsförening som arrangerar Eldfesten, efter att traditionen varit vilande i något år. Till helgen är det 80-årsjubileum och simbadsföreningen har satsat mycket krut på att få kända artister till flytscenen.
– Vi har kostat på enorma summor just för att det är 80-årsjubileum. Vi hoppas verkligen att det drar folk. Folk är så kräsna i dag att man måste ha bra artister, säger Sven-Olof Svensson som minns från ungdomen hur man kunde cykla långt för att höra någon spela två låtar på dragspel.
– Det kunde man leva på hela kvällen!
Mellan femtio och sextio personer har jobbat ideellt i veckan inför helgens festligheter. Alla är välkomna att hjälpa till. Många tar ut kompdagar eller semester för att kunna snickra, bära, bygga, brygga kaffe, vakta småbarn, skruva i lampor, göra elinstallationer och ordna med diverse rör- och vattentekniska lösningar. Kamratskapen är det som gör det så roligt, säger Jocke Nilsson och Robert Törnkvist samstämmigt. UNT fångar dem och flera andra under en fikarast där var och en har en mugg med sitt eget namn. Andra sommaren som man är med och jobbar får man en egen mugg.
– Sammanhållningen och stämningen betyder mycket, säger Rebecca Åsberg som är flytscensansvarig.
De som jobbar får dessutom fribiljetter.
– Men jag har aldrig sett ett helt artistframträdande, man är ändå här och jobbar och ser till att andra får nöje. Fast i år ska jag se Småstadsliv, det är ett kul gäng, säger Jocke Nilsson innan det är dags att jobba vidare.